Poslanci schválili tretí energetický balíček, pomôcť má spotrebiteľom

Bratislava 31. júla (TASR) – Slovensko má už viac ako dva roky povinnosť implementovať do vlastnej legislatívy únijné nariadenia o liberalizácii trhu s elektrinou, plynom, zlepšení práv spotrebiteľa či posilnení právomoci a nezávislosti regulačných orgánov. Tieto zmeny tretieho energetického balíčka obsahuje nový zákon o energetike, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili.
"Výrazne sa posilňuje právo odberateľa elektriny a odberateľa plynu s dôrazom na ochranu zraniteľných odberateľov," vysvetlil rezort hospodárstva. Ustanovuje sa ním napríklad možnosť jednoduchšie zmeniť dodávateľa elektrickej energie a plynu, či dostať bez poplatkov konečné vyúčtovanie do šiestich týždňov po takejto zmene.
Slovensko je zároveň podľa novej legislatívy povinné zabezpečiť, aby všetci odberatelia elektriny a plynu v domácnosti, prípadne aj malé podniky, využívali univerzálnu službu. "To znamená právo na dodávku elektriny na ich území v určenej kvalite, za primerané, transparentné, porovnateľné a nediskriminačné ceny," priblížilo ministerstvo.
Nový zákon obsahuje tiež nový režim možností, ako oddeliť výrobné a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. "Oddelenie výroby a dodávky elektriny od prenosovej sústavy bude realizované prostredníctvom modelu úplného oddelenia vlastníctva," konštatoval rezort.
Aj v prípade povinného oddelenia výroby a dodávky plynu by sa mal využiť model úplného oddelenia vlastníctva. Zákon však hovorí, že vládny kabinet má možnosť do 1. decembra tohto roku rozhodnúť aj o inom modeli. Na výber má tak dve ďalšie možnosti – využitie modelu vytvorenia nezávislého prevádzkovateľa siete alebo modelu zriadenia nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete.

Súvisiace články

Aktuálne správy