Cena ropy Brent klesla pod 106 USD/barel, trhy čakajú na kroky ECB

Singapur 31. júla (TASR) – Cena severomorskej ropy Brent klesla pod 106 USD za barel (159 litrov) potom, čo trhy začali vyčkávať, aké konkrétne kroky na záchranu eura prijme Európska centrálna banka (ECB). Pokles zaznamenala aj cena americkej WTI.
Ceny ropy minulý týždeň podporilo vyhlásenie prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý na konferencii v Londýne koncom týždňa uviedol, že banka urobí všetko na záchranu eurozóny. Podobné vyhlásenia aj zo strany Francúzska a Nemecka znamenali výraznú podporu pre jednotnú menu, ktorá sa dostala pod ďalší tlak potom, ako rast nákladov na obsluhu dlhu Španielska zvýšil očakávania, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny bude musieť požiadať o pomoc. Trhy teraz čakajú, aké konkrétne kroky banka po zasadnutí svojho vedenia vo štvrtok (2.8.) prijme, no niektorí ekonómovia si stále nie sú istí, či prípadné stimuly budú dostatočné na oživenie ekonomiky.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla do 8.29 h SELČ o 38 centov na 105,82 USD (86,41 eura) za barel, pričom predtým zaznamenala pokles na 105,78 USD/barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 20 centov na 89,58 USD.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy