Gazprom je najziskovejšou firmou na svete

Moskva/New York 30. júla (TASR) – Najziskovejšou firmou na svete sa vlani stal ruský plynárenský gigant Gazprom, uviedol ekonomický časopis Forbes. Na druhé miesto odsunul americký ropný koncern ExxonMobil.
Gazprom vlani druhý rok po sebe zaznamenal zisk vo výške 44 miliárd USD (35,93 miliardy eur) a upevnil svoju pozíciu lídra na globálnom energetickom trhu. Tržby v roku 2011 vzrástli o 23 %, uviedol na stretnutí s akcionármi šéf Gazpromu Alexej Miller.
Druhý ExxonMobil, ktorý bol na čele rebríčka Forbesu v roku 2010, vlani zarobil 41,6 miliardy USD. Na treťom mieste sa umiestnila čínska banka Industrial and Commercial Bank of China so ziskom 32,14 miliardy USD.
Gazprom je podľa Forbesu druhou najväčšou energetickou spoločnosťou na svete za saudskoarabským koncernom Aramco. Podľa časopisu denná produkcia Gazpromu predstavuje takmer 10 miliárd barelov, zatiaľ čo Armaco produkuje 12,5 milióna barelov ropy denne. V prvej desiatke sa okrem toho nachádzajú ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Iránska ropná a plynárenská spoločnosť, PetroChina, BP, Pemex, Chevron, a Kuwait Petroleum.

Súvisiace články

Aktuálne správy