Euro prudko oslabilo a predáva sa tesne nad 1,22 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 30. júla (TASR) – Spoločná európska mena dnes stratila časť veľkých ziskov z konca minulého týždňa. Dôvodom boli slabé makroekonomické údaje z eurozóny. Trh sa už od začiatku týždňa sústreďuje predovšetkým na štvrtkové (2. 8.) zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB), na ktorom bude rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb.
Dnes neskoro popoludní klesol kurz eura až na 1,2225 USD/EUR, pričom ešte v rannom obchodovaní spoločná mena stála 1,2343 USD. Európska centrálna banka napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2246 (v piatok: 1,2317) USD/EUR.
Ešte minulý štvrtok (26. 7.) sa kurz eura pohyboval pod úrovňou 1,22 USD/EUR. Dôvodom prudkého posilnenia spoločnej meny v uplynulých dňoch bolo jasné vyhlásenia šéfa ECB Maria Draghiho, ktorý uviedol, že banka urobí všetko pre záchranu eura. "A verte mi, že to bude stačiť," uviedol minulý štvrtok na konferencii v Londýne. To podporilo rizikový apetít investorov. Trhy počítajú, že ECB svoj sľub splní už vo štvrtok (2. 8.), keď sa bude konať pravidelné zasadnutie Rady guvernérov ECB.
Podľa analytikov banky Metzler musí ECB niečo spraviť, aby splnila očakávania trhu. Napriek týmto špekuláciám dnes spoločná mena oslabila, keďže nálada v ekonomike eurozóny sa v júli zhoršila výraznejšie, než sa očakávalo. "Krízou zasiahnuté krajiny pomaly, ale isto sťahujú do krízy aj ostatné štáty eurozóny," myslia si experti Dekabank.

Súvisiace články

Aktuálne správy