Nemecko popiera, že eurozóna chystá stabilizačné opatrenia

Berlín 30. júla (TASR) – Nemecká spolková vláda poprela špekulácie, že v krátkom čase sa prijmú nové stabilizačné opatrenia na boj s dlhovou krízou v eurozóne. Jej hovorca Georg Streiter uviedol, že nevie o žiadnych termínoch rokovaní krajín eurozóny, týkajúcich sa takýchto opatrení. Hovorkyňa spolkového ministerstva financií zasa poukázala na to, že najbližšie pravidelné stretnutie Euroskupiny je naplánované až na september.
Na dnešné popoludnie je plánované stretnutie amerického ministra financií Timothyho Geithnera so spolkovým ministrom financií Wolfgangom Schäublem, ktorý je aktuálne na dovolenke na ostrove Sylt v Severnom mori. Podľa hovorkyne takéto stretnutie nie je "nič výnimočné". Hodinové stretnutie sa koná na želanie Geithnera a obaja ministri na ňom budú neformálne diskutovať o aktuálnych témach a otázkach.
Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckých novín Süddeutsche Zeitung uviedol, že eurozóna sa ocitla v kritickom bode a musí urýchlene konať, aby si zabezpečila finančnú stabilitu. "A o tom, ktoré opatrenia prijmeme, sa rozhodneme v najbližších dňoch. Už nemôžeme strácať čas." To, aké kroky a kedy eurozóna podnikne, bude podľa neho závisieť od vývoja v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy