SK MTP žiada riešenie miezd pre všetkých zdravotníkov

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov upozorňuje, že bez diagnostiky a vyšetrení zo strany ostatných zdravotníckych pracovníkov je liečba pacienta nemožná.

Slovenská komora medicínsko- technických pracovníkov (SK MTP) žiada, aby boli zodpovedne riešené mzdové nároky všetkých zdravotníckych pracovníkov. Prezidentka SK MTP Jana Strápková upozorňuje na to, že v zdravotníctve nepracujú len sestry a lekári, ale aj laboranti, asistenti, záchranári, rádiologickí technici, sanitári, fyzioterapeuti a ďalší pracovníci. Bez ich práce by pacienti neboli diagnostikovaní, nemali urobené potrebné vyšetrenia, histológie, CT a nedostali lieky a zdravotný materiál.

„Je až zarážajúce, že zákonodarcovia pri schvaľovaní zákona nenáležite vnímali skutočnosť, že v zdravotníckych zariadeniach sú zastúpené zdravotnícke profesie, ktorých zástupcovia majú vzdelanie na úrovni sestier, a čo je podstatné, ich miesto v zdravotníckych zariadeniach je nezastupiteľné a liečebný proces bez nich nemožný,“ uvádza Strápková v liste adresovanom predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi a predsedovi výboru NR SR pre zdravotníctvo Richardovi Rašimu, ktorý je uverejnený na webstránke komory.

Strápková sa pýta, čo budú robiť poslanci, keď sa začnú vyhrážať a robiť nátlakové akcie aj títo zdravotnícki pracovníci. „Snažili sme sa slušným a korektným spôsobom pristupovať k rokovaniam aj o našich požiadavkách, netraumatizovali sme verejnosť neustálym poukazovaním na naše neriešené problémy, nevyhrážali sme sa nátlakovými akciami, čoho výsledkom je, že sme sa stali ignorovanou a nepodstatnou skupinou,“ konštatovala Strápková. Ako pokračovala, napriek tomu, že vyzývali kompetentných na rokovania o mzdách všetkých pracovníkov, tí nakoniec zvýhodnili len skupinu, čo podľa nej zakladá podozrenie o kuloárnych dohodách. Prístup voči medicínsko-technickým pracovníkom považuje za diskriminačný a upozorňuje, že ich ľudia sa stávajú neudržateľnými.

Súvisiace články

Aktuálne správy