RÚZ: Až do 50.000 pracovníkov skončí na úradoch práce pre zmeny v Zákonníku práce

Bratislava 30. júla (TASR) – Navrhované zmeny v Zákonníku práce (ZP) sú bezprecedentným útokom na slovenský pracovný trh. Upozornil na to viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota s tým, že za najmenej žiaduce považuje zmeny v agentúrnom zamestnávaní, nadčasoch, flexikonte i v súbehu výpovednej doby a odstupného.
Pre tieto zmeny má dôjsť k likvidácii flexibility pracovného trhu. „Nie je pravdou len to, že príde k spomaleniu pracovných miest, ale sme si istí, že príde k poklesu pracovných miest,“ zdôraznil na dnešnom brífingu šéf vyjednávacieho tímu o ZP za úniu zamestnávateľov. Ak teda zákonník prejde v tejto podobe, na úradoch práce má skončiť 35.000 až 50.000 ľudí.
K priebehu rokovaní pripomenul, že prebiehajú formálne. „Niektorí pracovníci ministerstva práce sú pápežskejší ako pápež,“ dodal. Príkladom je dohoda medzi zamestnávateľmi a odbormi na niektorých bodoch, ktoré však následne rezort neprerobil. Vláda je totiž podľa Sirotu viazaná zmluvou s odbormi, a tak spláca svoj dlh z tejto zmluvy.
Prezident RÚZ Marián Jusko uviedol, že únia odmieta novelu ZP. „Považujeme ju za škodlivú zvlášť v tomto neistom ekonomickom období. Naďalej sa pokúšame, aby došlo k odloženiu účinnosti,“ konštatoval s tým, že zmeny by mali byť podľa neho robené podľa aktuálneho ekonomického vývoja a očakávania na budúci rok. Dôvodom na minimálne odloženie novely je podľa neho konsolidačný balíček, ktorý výrazne postihne podnikateľské prostredie.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia vydá k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy