Medzinárodní veritelia ostávajú v Grécku, aby mu pomohli s úsporami

Atény 30. júla (TASR) – Inšpektori z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) pomôžu krajine pripraviť balík úsporných opatrení a ďalšie reformy, aby Atény mali šancu získať ďalšie financie na chod ekonomiky. Uviedli to v nedeľu (29.7.) zdroje z gréckeho ministerstva financií, ktoré si neželali byť menované. To znamená, že inšpektori Grécko v týchto dňoch neopustia, ako sa pôvodne očakávalo. Pôvodne sa počítalo s tým, že misia EÚ a MMF koncom júla z Grécka odíde a vráti sa až v septembri.
Zdroje uviedli, že zástupca MMF Poul Thomsen ubezpečil gréckeho ministra financií Jannisa Sturnarasa, že inšpektori v Grécku zostanú a experti z delegácie pomôžu gréckej vláde nájsť spôsob, ako znížiť výdavky a zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu. Grécko musí na splnenie podmienok pomoci v rokoch 2013 a 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur.
Grécki politickí lídri sa dohodli na väčšine úsporných opatrení, stále im však ostáva nájsť ešte 1,5 miliardy eur, ktoré by chceli získať úsporami na dôchodkoch a platoch. Inšpektori by konečnú správu o pokroku Atén v úsporných opatreniach a reformách mali zverejniť v septembri.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy