Založenie firmy – tri alternatívy

Aj vy si kladiete otázku: Ako založiť sro? Pustiť sa do zakladania sám alebo sa obrátiť na odborníkov?

Skôr, ako sa pustíte do podnikania overte si, či máte zvládnuté základné kroky, ktoré vedú k založeniu sro:

Ako založiť sro:

  • voľba názvu firmy, čiže obchodného mena, ktoré musí byť unikátne, tzn. že žiadny iný podnikateľský subjekt na trhu pod týmto názvom nesmie vystupovať,
  • určenie sídla firmy, sídlom firmy môže byť aj virtuálna kancelária (ak hľadáte virtuálne sídlo v Bratislave dávame Vám do pozornosti: http://www.companyconsulting.sk/prenajom-sidla ), ktorá sa môže nachádzať aj v celkom inom meste (teda nie v tom, v ktorom bude podnikateľskú činnosť vykonávať),
  • stanovenie predmetu podnikania (môže byť jeden ale i viac, je lepšie hneď na začiatku zvoliť viacero predmetov podnikania, ako neskôr platiť vysoké poplatky za zmeny)
  • vytýčenie oblasti, v ktorej bude firma pôsobiť
  • určenie práv a povinnosti spoločníkov (treba jasné zadefinovať v spoločenskej zmluve)
  • pri väčšom počte spoločníkov určiť konateľa spoločnosti
  • vymenovať správcu vkladu

Po zvládnutí základných krokov sa môžete pustiť do samotného zakladania spoločnosti buď sám, alebo prostredníctvom spoločnosti, ktorá sa venuje zakladaniu a predaju firiem. Pokiaľ sa rozhodnete, že firmu si budete zakladať sami myslite na to, že Vás čaká množstvo vybavovačiek na úradoch a najmä bude treba zájsť aj do najbližšieho mesta, v ktorom sídli okresný súd, aby ste mohli podať žiadosť na zápis Vašej firmy do Obchodného registra. Samotný zápis do Obchodného registra tiež nie je lacnou záležitosťou budete potrebovať kolky v hodnote 350 €, a to ešte nemáte istotu, že Vaša firma bude spĺňať všetky požiadavky a bude do registra zapísaná. Celý proces zakladania firmy tak môže trvať aj niekoľko týždňov.

Oveľa rýchlejším riešením je kúpa už založenej firmy, tzv. Ready made spoločnosti prostredníctvom: http://www.ready-made-sro.sk/sk/192_ready-made-spolocnosti , ktorá je už založená a zapísaná v registri a je určená na okamžité začatie podnikateľskej činnosti. Lacnejším riešením je založenie firmy prostredníctvom firmy, ktorá sa tejto problematike venuje, a ktorá garantuje, že Vám firmu založí do 4 týždňov, pričom náklady budete mať také, ako keby ste si firmu zakladali sám, ale takto to bude bez starostí. Záleží len na Vás, pre ktorú alternatívu sa rozhodnete!

Tip pre podnikateľov na lacné fiškálne pokladnice

Súvisiace články

Aktuálne správy