Dve tretiny Slovákov si vedia predstaviť zrušenie hotovosti

Bratislava 19. júla (TASR) – Dve tretiny Slovákov si dokážu predstaviť zrušenie hotovosti a realizovanie všetkých platieb už len prostredníctvom kariet, mobilu či prevodov v banke alebo cez internetbanking. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre Prima banku zrealizovala agentúra 2muse.
Život bez hotovosti si vedia predstaviť mierne viac muži ako ženy, skôr ľudia vo veku nad 46 rokov a vyššie príjmové skupiny. „Naopak, najviac by chýbala tínedžerom do 19 rokov. Súvisí to aj s tým, že mnohí nemajú vlastný účet v banke a vreckové od rodičov dostávajú v hotovosti,“ povedal Marek Tomeš, špecialista na prieskumy trhu Prima banky.
Slováci si myslia, že zrušenie hotovosti by im spôsobilo najväčšie problémy pri nákupoch v tržniciach a od podomových obchodníkov (24 %), pri nákupe rýchleho občerstvenia (15 %) a pri platbách v taxíkoch a autobusoch (13 %).
Štyri percentá uviedli, že by im hotovosť chýbala kvôli dávaniu úplatkov. Zaujímavosťou je, že počet kladných odpovedí na túto otázku výrazne rástol s vyšším príjmom. V kategórii respondentov s čistým mesačným príjmom nad 1 000 eur by malo tento problém už takmer 13 % opýtaných, čo je trojnásobok v porovnaní s celou populáciou.
Slováci v prieskume uviedli, že v súčasnosti hotovosť využívajú približne na polovicu svojich výdavkov. Bezhotovostné transakcie z roka na rok stúpajú. Využívajú ich viac vzdelanejší ľudia s vyšším príjmom. V Bratislave a v Košiciach už počet bezhotovostných operácií predbehol hotovostné.

Súvisiace články

Aktuálne správy