V porovnaní s úniou máme nižšie nielen ceny, ale aj platy

Frflanie na zdražovanie v obchodoch a neustále porovnávanie sa s okolitými krajinami, v ktorých je všetko samozrejme lacnejšie.

Asi každý uzná, že toto je disciplína, v ktorej Slováci naozaj vynikajú. Aká je ale realita a je na Slovensku naozaj tak draho? Odpoveď priniesol nedávno Štatistický úrad EÚ [Eurostat].

Slovensko bolo vlani 6. najlacnejšou krajinou v rámci EÚ a ceny za slovenské tovary a služby tvorili 72 % z priemeru EÚ. Na Slovensku zaplatíme menej ako v iných európskych krajinách najmä za služby reštaurácií a hotelov [72 % z priemeru EÚ]. Menej nás ale vychádzajú aj nákupy potravín a nealkoholických nápojov či alkoholu a tabaku [83 %, resp. 84 % z priemeru EÚ]. Naopak nadpriemerné sumy nechávame v obchodoch stále za spotrebnú elektroniku [102 % z priemeru EÚ].

Najdrahšie sa žije na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani 142 %, vo Švédsku 128 % a vo Fínsku 125 % priemeru EÚ.

Naopak, medzi krajinami s najnižšími cenami nájdeme Bulharsko, Rumunsko, ale aj susedné Maďarsko a Poľsko [51 % až 64 % priemeru EÚ]. A to je zároveň aj dôvod, prečo Slovákov lákajú nákupy v okolitých krajinách nielen v období, kedy ich meny voči euru oslabujú.

Spomedzi našich susedov sú vyššie sumy na cenovkách v obchodoch predovšetkým v Rakúsku, kde s úrovňou 107 % presahujú aj priemernú cenovú hladinu únie. V prípade Českej republiky sú síce ceny vyššie ako u nás [77 % priemeru EÚ], ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku zaplatíme aj u tohto suseda menej.

Začína sa obdobie leta, prázdnin, dovoleniek. Viac ako polovica dovolenku plánujúcich Slovákov  sa chystá stráviť niekoľko dní voľna práve v zahraničí. Z najobľúbenejších európskych dovolenkových krajín sú nižšie ceny ako u nás iba v Bulharsku, Turecku a Maďarsku. Ani v najobľúbenejšom Chorvátsku nás však nevyjde všetko len drahšie. Avšak tí, čo každý rok do tejto destinácie cestujú, vedia, že za potraviny či služby reštaurácií a hotelov zaplatia predsa len viac. Oveľa hlbšie musí Slovák siahnuť do peňaženky, ak sa rozhodne míňať v Taliansku, Británii, Španielsku či Grécku.

Hoci sú ceny u nás nižšie ako vo väčšine krajín únie, rozdiely medzi platmi Slovákov a väčšiny Európanov sú ešte viditeľnejšie. Inak povedané, Slováci si zo svojich platov môžu dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako obyvatelia viacerých európskych ekonomík. Z tohto pohľadu môže byť frflanie našincov kvôli cenám v obchodoch celkom opodstatnené. Len pre zaujímavosť, až v 10 krajinách únie vidia pracujúci na svojich výplatných páskach minimálne štvornásobne vyššie sumy ako my. Naopak nižšiu priemernú mzdu ako Slováci majú dovedna iba v 6 krajinách únie. Navyše, kým v únii je nezamestnaným jeden z desiatich ekonomicky aktívnych obyvateľov, tak u nás je to už každý siedmy Slovák.

Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

Súvisiace články

Aktuálne správy