VšZP podozrieva lekárov z kartelu

VšZP navrhla všeobecným lekárom od 1. júla mesačné navýšenie zmlúv o 6,5 percenta. Od januára 2012 ide spolu o navýšenie o takmer 14 percent.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) podozrieva z kartelového postupu a prípadnej dohody Slovenskú lekársku komoru (SLK), Zdravitu a Asociáciu všeobecných lekárov pre deti a dorast, ktorých lekári sú pripravení nepodpísať nové zmluvy s VšZP, ak im poisťovňa nedá viac peňazí. VšZP preto pripravuje podnet na Protimonopolný úrad. Ambulantní lekári majú zmluvy so štátnou poisťovňou do 30. júna a požadujú ich navýšenie od 1. júla o 20 percent.

„VšZP navrhla všeobecným lekárom mesačné navýšenie o 6,5 percenta. Od januára 2012 je to teda spolu navýšenie až o takmer 14 percent. Lekárom špecialistom navrhla VšZP mesačné navýšenie o 5 percent. V súčasnej situácii, keď do systému neprídu okrem spomínanej rezervy žiadne iné peniaze navyše, považuje VšZP požiadavku na celkové 27-percentné navýšenie platieb v ambulantnom sektore za nereálnu a nezodpovednú,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Poisťovňa podľa jej slov do zmlúv premietne rozdelenie rezervy zo štátneho rozpočtu vo výške 50 miliónov eur. „VšZP financie z rezervy prerozdelí vo forme príplatku k cene hospitalizácie, resp, výkonu, kapitácie a navyšovaním ceny bodu,“ konštatovala Gašparíková. Ambulantní lekári navyšovanie zmlúv len o rezervu považujú za nedostatočné.

V prípade, že niektorí lekári špecialisti odmietnu podpísať dodatky o navýšení, VšZP prehodnotí existujúcu sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ako aj možnosť uzavretia nových zmlúv. „V súčasnosti má totiž VšZP v prepočte na poistencov naplnenú sieť špecialistov na 201 percent,“ poznamenala hovorkyňa poisťovne. Pripomenula, že podľa platnej legislatívy, tak ako je poisťovňa povinná podpísať zmluvu so všeobecným lekárom, pokiaľ má v kapitácii aspoň jedného poistenca, tak túto povinnosť má aj všeobecný lekár.

VšZP začala lekárom posielať dodatky so zvýšenými cenami v zmysle zákona pred ukončením platnosti súčasnej zmluvy a verí, že sa k návrhu postavia rovnako korektne a zodpovedne ako najväčšia zdravotná poisťovňa. „Ani prípadná mandátna zmluva na zastupovanie nezbavuje lekárov možnosti slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť, teda lekári môžu podpísať dodatok samostatne, bez ohľadu na rozhodnutie ich profesijných organizácii,“ vysvetlila Gašparíková.

SLK, Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast majú podpísané mandátne zmluvy o zastupovaní približne s 2 600 lekármi, zastupujú teda asi 70 percent všetkých ambulantných lekárov. Ak by lekári nové zmluvy s VšZP nepodpísali, pacienti, ktorí sú v nej poistení, by museli za ošetrenie hradiť plnú sumu. Prezident SLK Marian Kollár avizoval, že v prvých dňoch lekári poskytnú starostlivosť zadarmo. Problém ale v takomto prípade nastane s predpisovaním liekov, keďže nezazmluvnení lekári nemôžu predpisovať lieky na účet poisťovne. Pacienti by teda za všetky lieky doplácali.

Súvisiace články

Aktuálne správy