Ženy zarábajú v priemere o pätinu menej ako muži

Bratislava 27. júna (TASR) – Na Slovensku stále pretrvávajú platové rozdiely medzi silnejším a nežnejším pohlavím. Podľa správy o rodovej rovnosti za minulý rok ide približne o 20-% rozdiel. "Pozitívom je, že tento rozdiel sa znížil v ostatných piatich rokoch o pätinu," konštatuje rezort práce v materiáli, ktorý dnes schválila vláda.
Zdôrazňuje, že napriek veľmi dobrej vzdelanostnej úrovni žien, dokonca vyššej ako u mužov, nežné pohlavie nedosahuje porovnateľné zárobky, nakoľko vzdelanie v "typicky ženských oblastiach" je oceňované nižšie. "Stereotypné predstavy a predsudky o práci vhodnej pre ženy sa odrážajú aj pri výbere študijných odborov," dodáva správa s tým, že tieto rozdiely sa premietajú aj do výšky dôchodkov.
"V oblasti pracovného procesu sú ženy konfrontované s horizontálnou i vertikálnou segregáciou," upozorňuje ministerstvo. Vysvetľuje, že v sektoroch ako zdravotníctvo, sociálne služby a školstvo tvoria ženy až 80 % pracovnej sily, v sektore verejnej správy 70 %. "Naopak, v súkromnom sektore s vyššími zárobkami predstavujú ženy iba 42 % zo všetkých zamestnancov," uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy