Čínska ekonomika by mala v 1. polroku vzrásť o vyše 7,5 %

Peking 27. júna (TASR) – Ekonomika Číny by mala v 1. polroku tohto roka vzrásť medziročne o vyše 7,5 %, stále jej však hrozí ďalšie spomaľovanie rastu. Uviedol to predstaviteľ čínskeho ministerstva priemyslu.
Analytici, ktorých ešte v máji oslovila agentúra Reuters, predpokladajú, že v 2. štvrťroku 2012 by rast čínskej ekonomiky mal medziročne dosiahnuť 7,9 % a za celý rok počítajú s rastom na úrovni 8,2 %. To by bol najslabší rast hrubého domáceho produktu (HDP) od roku 1999.
Vláda je však ešte pesimistickejšia a v marci premiér Wen Ťia-pao skresal odhad rastu ekonomiky za rok 2012 len na 7,5 %. Ak by sa tento scenár naplnil, bol by to najslabší rast od roku 1990. Aj odhadovaný rast za 1. polrok na úrovni vyše 7,5 % tomu nasvedčuje. Navyše, podľa Ču Chung-žena z ministerstva priemyslu by kabinet mal veľmi rýchlo prijať kroky na zabránenie ďalšieho spomaľovania tempa rastu.
"V prvom kvartáli vzrástol HDP medziročne o 8,1 % a za celý 1. polrok by mal rast prekonať 7,5 %," povedal Ču Chung-žen. "Čo sa týka celkovej ekonomickej situácie Číny, tá je momentálne stabilná a tempo rastu je v súlade s cieľom, ktorý vláda stanovila na tento rok," dodal.
Najnovšie slabšie výsledky v oblasti priemyselnej produkcie a exportu však donútili niektorých ekonómov prehodnotiť pôvodné prognózy smerom nadol a časť analytikov sa obáva, že rast za 2. štvrťrok sa spomalí až zhruba na 7 %. Čínska centrálna banka už na zhoršujúce sa vyhliadky začala reagovať a tento mesiac prvýkrát od konca roku 2008 znížila kľúčové úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy