Komodity: Dažde v Brazílii škodia úrode kávy

Cena na trhu s kávou odrody arabica zaznamenala včera nárast hodnoty až k úrovni 50-denného kĺzavého priemeru, keď sa v podvečerných hodinách predávala za 166,23 USD/100 libier. Hodnota komodity tak koriguje niekoľko týždňový prepad, ktorý sa zastavil po dopadne na support reprezentujúci dvojročné minimá pod 150,00 USD/100 libier. Cena od decembra 2011 klesla už o 33%.

Okrem technických signálov k posilneniu ceny kávy v tomto týždni napomáhajú aj informácie z top producenta a exportéra, Brazílie, kde sa už začalo obdobie zimy (zatiaľ bez výrazných mrazov) a silné dažde v minulom týždni mali negatívny vplyv na kvalitu úrody kávovníkov a spôsobujú oneskorenie zberu, pričom môžu ohroziť až 15% produkcie v hlavných pestovateľských regiónoch. Ďalšiemu rastu zo strednodobého hľadiska prispievajú obavy o možný výskyt mrazov v nasledujúcich mesiacoch a poškodenie úrody, čo sa môže prejaviť na hodnote septembrového kontraktu.

Čo sa týka sezóny 2011/2012, ktorá sa globálne končí v auguste, celkový output kávy sa podľa ICO odhaduje v množstve cca 131,9 mil. vriec, čo je v porovnaní s minulým obchodným rokom pokles o 1,8%. Výhľad pre sezónu 2012/2013, ktorá už v niektorých krajinách ako Brazília, Indonézia či Peru začala, ostáva zatiaľ pozitívny, pričom k výraznému nárastu produkcie by malo dôjsť práve v Brazílie, kde kávovníky vstúpili do najproduktívnejšej fázy ich dvojročného vegetačného cyklu. Podľa aktuálnych údajov sa output krajiny očakáva v objeme minimálne 50,4 mil. vriec, bude sa však pozorne sledovať vývoj počasia v regióne vzhľadom na zimu v Južnej Amerike a možný negatívny dopad.

Svetová spotreba sa pre rok 2011 odhaduje v množstve 137,9 mil. vriec, vyššia o 1,7% oproti minulému roku a aj ďalší výhľad ostáva sľubný, podporený najmä dopytom z rozvíjajúcich sa ekonomík a exportujúcich krajín.

Cena kávy by podľa brazílskej rady kávy mohla zažiť oživenie najmä v druhej polovici tohto roka vzhľadom na to, že pozornosť obchodníkov sa bude obracať už na sezónu 2013/2014, ktorá je charakteristická poklesom produkcie v Brazílii.

Dnes dopoludnia sa arabica predáva za 164,18 USD/100 libier.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy