Van Rompuy varoval Grécko pred zmiernením úsporných opatrení

Brusel/Atény 24. júna (TASR) – Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy varoval Grécko pred zmiernením úsporných opatrení, ako to požaduje nová koaličná vláda.
"Treba si uvedomiť, že zvýšenie časovej flexibility pri presadzovaní konsolidácie znamená tiež zvýšenie finančných nákladov členských štátov," povedal Van Rompuy pre nemecký týždenník Welt am Sonntag. "Ak sa posunú ciele Grécka alebo ostatných štátov, ktoré dostali pomoc z eurovalu, potom budú potrebovať viac úverov. A to by zrejme spôsobilo niektorým členským štátom problémy."
Nová grécka koaličná vláda požaduje zmiernenie podmienok úsporného programu, dohodnutého s takzvanou trojkou, teda Európskou komisiou (EK), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Koaličné strany chcú predĺženie času na splnenie konsolidačného programu o dva roky. Okrem toho plánujú predĺžiť vyplácanie podpory v nezamestnanosti na 24 mesiacov z jedného roka a postupne zvýšiť nezdaniteľnú položku z 5000 eur na 8000 eur.
Grécka vláda tiež tvrdí, že nebude ďalej znižovať platy ani dôchodky a nebude zvyšovať dane. Okrem toho nechce prepúšťať v štátnom sektore. Jeho zoštíhlenie sa má udiať tak, že z 10 miest uvoľnených odchodom do dôchodku sa opäť obsadí len jedno. Dohodnutý úsporný balík počíta s tým, že v najbližších dvoch rokoch sa v štátnej správe prepustí asi 150.000 zamestnancov.
Vláda plánuje tiež zaviesť nový "spravodlivejší daňový systém", nezverejnila však jeho detaily. Dodala, že trvá na rozsiahlom privatizačnom programe.
Atény sa vo februári dohodli na druhom záchrannom balíku v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Predstavitelia eurozóny ponúkli, že mierne upravia podmienky záchranného balíka, ale nie sú ochotní zmeniť jeho ciele. Proti radikálnej korekcii je predovšetkým Nemecko. V prípade presadenia programu gréckej vlády však Atény podmienky balíka nesplnia.
Predstavitelia medzinárodných veriteľov odložili plánovanú návštevu Atén, počas ktorej majú zhodnotiť pokrok pri plnení podmienok záchranného úveru. Príčinou posunutia návštevy je fakt, že premiér Antonis Samaras aj minister financií Vassilis Rapanos sú v nemocnici, uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ Európskej únie.
Delegácia takzvanej trojky mala pricestovať do Atén v pondelok (25. 6.). "Návšteva trojky sa odkladá o niekoľko dní," uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. "Nový dátum bude oznámený v najbližších dňoch."
Lídri EÚ budú rokovať o vládnom programe na summite, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy