Šéf Erste Group si dokáže predstaviť Európu aj bez eura

Viedeň 24. júna (TASR) – Šéf finančnej skupiny Erste Group Andreas Treichl je síce "veľký fanúšik Európy", ale dokáže si Európu predstaviť aj bez spoločnej meny. "Jednotná Európa môže existovať aj bez eura," uviedol Treichl v rozhovore pre rakúsky ekonomický mesačník trend. Pre mierovú Európu je podľa neho dôležitejšia spoločná armáda, ako spoločná mena.
"Musí padnúť jasné rozhodnutie, ktorým smerom sa Európa vydá," apeloval bankár na európskych politikov. "Nakoniec máme na jednej strane demokraticky legitimizovanú európsku vládu, na druhej strane rozpad eura. Treba tiež otvorene priznať, že zavedenie eura v tejto forme bola chyba."
Podľa Treichla je totiž v súčasnosti jasné, že "krajiny, ktoré nemajú euro, sú voči krajinám eurozóny vo výhode". Takáto situácia je podľa neho neudržateľná. Ako príklad uviedol Česko a Slovensko. Úročenie českých dlhopisov je v porovnaní so slovenskými v súčasnosti takmer o polovicu nižšie, a to len preto, že Slovensko je v eurozóne. "Euro bez voľného pohybu tovarov, likvidity a kapitálu nemá zmysel, a presne to sa v súčasnosti deje."
Treichl je skeptický ohľadom opatrení na záchranu eura. Upozornil na to, že sa stále skracuje čas, na ktorý sa trhy upokoja po nejakom opatrení alebo pozitívnej správe. "Tých 100 miliárd eur pre Španielsko pôsobilo tri dni. Výsledok gréckych volieb nemal žiaden účinok."

Súvisiace články

Aktuálne správy