Talianska banka Monte dei Paschi di Siena rokuje o štátnej pomoci

Rím 24. júna (TASR) – Najstaršia banka na svete má zjavne problémy. Talianska Monte dei Paschi di Siena chce podľa zdrojov oboznámených so situáciou predať štátu dlhopisy vo výške 1 miliardy eur. Získanie peňazí na trhu by totiž bolo pre banku drahé. Talianska centrálna banka a vláda zatiaľ otáľajú.
Monte dei Paschi di Siena by sa tak stala prvou talianskou bankou od začiatku dlhovej krízy, ktorá požiada o štátnu pomoc. Dva zdroje oboznámené so situáciou uviedli v sobotu (23. 6.) pre agentúru Reuters, že banka rokuje s ministerstvom financií a centrálnou bankou o predaji štátom garantovaných dlhopisov v hodnote prinajmenšom 1 miliarda eur. Finančný inštitút chce s pomocou štátu zaplátať kapitálovú dieru, pretože získanie peňazí na trhu na vlastnú päsť by bolo kvôli vysokým úrokom drahé.
Štát zatiaľ napriek úzkym kontaktom na banku ešte definitívne nesúhlasil, uviedli zdroje, ktoré nechceli byť menované. Monte dei Paschi di Siena je najstaršou bankou na svete. Do konca júna musí zvýšiť kapitál o 3,3 miliardy eur. Napriek veľkému úsiliu jej ešte chýba približne 1 miliarda až 1,4 miliardy eur.
Monte dei Paschi už počas finančnej krízy v roku 2009 vydala podobné dlhopisy so štátnou pomocou v objeme 1,9 miliardy eur. Dlhová kríza banku tvrdo zasiahla, pretože vlastní veľký objem (okolo 25 miliárd eur) talianskych štátnych dlhopisov.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy