Grécka vláda riskuje spor s veriteľmi, chce menej úspor

Atény 24. júna (TASR) – Nová grécka vláda riskuje roztržku s medzinárodnými veriteľmi. Prípadná úplná realizácia koaličnej zmluvy by totiž znamenala, že Atény nesplnia časť podmienok, ktoré sú súčasťou druhého záchranného balíka.
Nová grécka koaličná vláda požaduje rozsiahle zmeny v úspornom programe dohodnutom s takzvanou trojkou, teda Európskou komisiou (EK), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Z textu koaličnej zmluvy, ktorú zverejnili v sobotu (23. 6.) vyplýva, že koaličné strany chcú, aby Grécko zostalo v eurozóne. Požadujú však predĺženie času na splnenie konsolidačného programu o dva roky.
Cieľom vlády je podpora rastu ekonomiky a zmena úsporného balíka tak, "aby sa tým neohrozilo európske smerovanie krajiny, alebo zotrvanie v eurozóne". Zároveň však chce napraviť "nespravodlivosti", ktoré sa stali v posledných rokoch v oblasti dôchodkov a nízkych platov, a predĺžiť vyplácanie podpory v nezamestnanosti na 24 mesiacov z jedného roka.
Vláda chce postupne zvýšiť nezdaniteľnú položku z 5000 eur na 8000 eur. Tvrdí tiež, že nebude ďalej znižovať platy ani dôchodky a nebude zvyšovať dane. Okrem toho nechce prepúšťať v štátnom sektore. Jeho zoštíhlenie sa má udiať tak, že z 10 miest uvoľnených odchodom do dôchodku sa opäť obsadí len jedno. Dohodnutý úsporný balík počíta s tým, že v najbližších dvoch rokoch sa v štátnej správe prepustí asi 150.000 zamestnancov.
Vláda plánuje tiež zaviesť nový "spravodlivejší daňový systém", nezverejnila však jeho detaily. Dodala, že trvá na rozsiahlom privatizačnom programe.
Atény sa vo februári dohodli na druhom záchrannom balíku v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Predstavitelia eurozóny ponúkli, že mierne upravia podmienky záchranného balíka, ale nie sú ochotní zmeniť jeho ciele. Proti radikálnej korekcii je predovšetkým Nemecko. V prípade presadenia programu gréckej vlády však Atény podmienky balíka nesplnia.
Lídri Európskej únie (EÚ) budú rokovať o vládnom programe na summite, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna. Predstavitelia trojky, pricestujú v pondelok (25. 6.) do Atén, kde budú hodnotiť doterajšie plnenie podmienok záchranného balíka.
Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy