VšZP vlani neuznala lieky a výkony za 11 mil. eur

Najviac zamietnutých návrhov sa týkalo kúpeľnej liečby a poskytovania rôznych operačných zákrokov.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zamietla v predchádzajúcom roku 17 126 žiadostí o úhradu liekov, výkonov zdravotnej starostlivosti či zdravotníckych pomôcok v celkovom objeme takmer 11 mil. eur. Oproti roku 2010 klesol počet schválených návrhov o 3 %. Uvádza sa to v Správe o činnosti VšZP za rok 2011, ktorú predložila na rokovanie Vlády SR. Najviac zamietnutých návrhov sa týkalo kúpeľnej liečby a poskytovania rôznych operačných zákrokov, ako redukčná operácia prsníkov či korekčné operácie. Dôvodom na zamietnutie najčastejšie bolo nedodržanie indikačných a preskripčných obmedzení a návrhy nespĺňajúce zdravotnú indikáciu.

Ako ďalej zo správy vyplýva, VšZP v minulom roku skontrolovala celkovo 232 802 platiteľov poistného. Väčšina kontrol, až 80 %, sa týkala samostatne zárobkovo činných osôb a samoplatiteľov. Z celkového počtu kontrol bolo viac ako 99 % ukončených výkazom nedoplatkov, zvyšok uplatnením návrhu na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nedoplatky platiteľov na poistnom a preddavkoch dosiahli za uplynulý rok výšku 109,7 mil. eur. Poisťovňa zároveň vykonala aj 3 986 priamych kontrol u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorým zamietla úhrady vo výške 8,7 mil. eur.

Revízni zamestnanci VšZP prekontrolovali aj vykázanú zdravotnú starostlivosť v informačnom systéme v hodnote 522,5 mil. eur. Z tejto sumy odmietli vykázanú zdravotnú starostlivosť v čiastke 109,8 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy