Nová grécka vláda požaduje zmiernenie podmienok pomoci

Atény 23. júna (TASR) – Grécko požaduje zmiernenie podmienok finančnej pomoci. Nová vláda chce znížiť dane, zvýšiť podporu pre chudobných a nezamestnaných, zastaviť prepúšťanie vo verejnom sektore a predĺženie času na zníženie rozpočtového deficitu. Tento plán zrejme narazí v Európskej únii na tvrdý odpor.
Program novej koalície, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters, reaguje na tlak verejnosti, ktorá chce zmiernenie úsporných opatrení. Atény sa vo februári dohodli na druhom záchrannom balíku v celkovej hodnote 130 miliárd eur. Predstavitelia eurozóny ponúkli, že mierne upravia podmienky záchranného balíka, ale nie sú ochotní zmeniť jeho ciele. Proti radikálnej korekcii je predovšetkým Nemecko.
Inšpektori Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) by mali v pondelok (25. 6.) pricestovať do Atén, kde budú skúmať pokrok krajiny pri sanácii verejných financií.
"Všeobecným cieľom je, že už sa nebudú znižovať platy ani dôchodky a zvyšovať dane," uvádza sa v programe gréckej vlády. Vláda chce znížiť 23-% daň z pridanej hodnoty (DPH) pre reštaurácie a poľnohospodárov, zastaviť prepúšťanie vo verejnom sektore a predĺžiť podporu v nezamestnanosti z jedného na dva roky. Tiež chce požiadať o predĺženie času, ktorý má na znižovanie deficitu. Schodok vo výške 2,1 % by Atény mali podľa nových plánov dosiahnuť v roku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy