Vývoj zamestnanosti je v súčasnosti závislý najmä na krokoch vlády

Bratislava 23. júna (TASR) – Vývoj zamestnanosti je v súčasnosti závislý na krokoch súčasného vládneho kabinetu. "Nové nastavenie daní a odvodov, ako aj znenie Zákonníka práce bude mať na vývoj počtu ľudí bez práce vyšší vplyv, než momentálna ekonomická situácia, ktorá bola rozhodujúca doteraz," konštatuje šéf spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota.
Na základe vládou ohlásených opatrení očakáva stagnáciu na pracovnom trhu. "Výrazne znepružniť trh práce a myslieť si, že nezamestnanosť klesne, je naivné," konštatuje s tým, že ekonomický rast sa v strednodobom horizonte spomalí, ako aj tvorba nových pracovných miest. Pre nezamestnaných to považuje za zlý signál.
Analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo upozorňuje, že vývoj nezamestnanosti bude závisieť aj od vážnosti tohtoročnej miernej recesie v eurozóne, a preto počet Slovákov bez práce sa môže ešte ocitnúť pod negatívnym tlakom. "Aj preto je napriek priaznivým sezónnym vplyvom na mieste ostražitosť voči ďalšiemu vývoju situácie na slovenskom trhu práce," uzatvára pre TASR.

Súvisiace články

Aktuálne správy