Prudký pokles cien ropy otvára priestor pre zlacnenie pohonných látok

Bratislava 22. júna (TASR) – Cena ropy Brent vyjadrená v dolároch vo štvrtok (21.6.) prudko poklesla. Za jediný deň zlacnela o viac ako 4 % a dostala sa tak na najnižšiu úroveň od decembra 2010. V porovnaní so začiatkom tohto roka je jej cena v dolároch nižšia o 18 %, v eurovom vyjadrení o 15 %.
"Ak teda nepríde k prudkej korekcii ropy smerom hore alebo významnému zvýšeniu daní (DPH alebo spotrebnej dane), tak sa pravdepodobne môžeme tešiť na pokles cien pohonných hmôt," avizoval v tejto súvislosti analytik ČSOB Marek Gábriš.
Cena ropy začala klesať najmä pre obavu zo spomalenia svetovej ekonomiky. Ropa je totiž cyklická komodita a pri ochladení ekonomiky klesá dopyt po nej. Štvrtková ostrá reakcia trhov prišla po zhoršení ekonomického výhľadu americkým FED-om, ako aj sérii horších čísiel z ďalších kľúčových krajín.
"Napriek poslednému poklesu cien ropy, aj po zohľadnení kurzového vývoja eura a amerického dolára, zostávajú naše ceny PHM pomerne vysoko," upozornil Gábriš s tým, že ak by neprišlo k ich poklesu, tak to môže opäť podporiť "palivovú turistiku" Slovákov, podobne ako v roku 2011. Z tohto dôvodu vtedy prišlo k prepadu tržieb v maloobchode s pohonnými látkami takmer o 15 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy