Hodnota akcií španielskych bánk vzrástla, žiadosť o pomoc príde čoskoro

Madrid 22. júna (TASR) – Španielske banky zareagovali na oznámenie audítorov o stave bankového sektora rastom hodnoty akcií. Nezávislí audítori, spoločnosti Roland Berger a Oliver Wyman, vo štvrtok (21.6.) informovali, že španielske banky budú na rekapitalizáciu potrebovať v najbližších troch rokoch maximálne 62 miliárd eur. Eurozóna pritom 9. júna prisľúbila, že môže poskytnúť pomoc až do výšky 100 miliárd eur. Medzitým španielska vláda oznámila, že čoskoro predloží žiadosť o podporu bankového sektora.
Hodnota akcií zoštátnenej banky Bankia, ktorá zaznamenala obrovské straty, vzrástli do 11 h SELČ o 7,8 %. Najväčšie banky ako Santander a BBVA zaznamenali rast akcií o zhruba 1,7 %, Banco Popular o 3,8 % a Sabadell o 4,7 %.
Úročenie kľúčových 10-ročných dlhopisov však napriek pozitívnej informácií od audítorov mierne vzrástlo, keďže investori stále neveria, že Španielsko nebude musieť neskôr požiadať o celkový záchranný balík. Vláda pritom verila, že správa audítorov povedie k zníženiu výnosov z dlhopisov.
Ani ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) neplánuje vylepšiť rating španielskych bánk kvôli podpore z eurozóny. "Náš výhľad pre španielske banky je naďalej väčšinou negatívny," oznámila S&P s tým, že nepredpokladá, že by pomoc znížila celkové problémy bánk.
Španielsko zatiaľ oficiálne o pomoc pre svoje banky nepožiadalo, malo by sa tak však stať už čoskoro. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos dnes v Luxemburgu povedal, že "žiadosť Španielska o pomoc pre banky bude predložená "okamžite," čo znamená, že tak urobí ihneď po návrate zo schôdzky ministrov financií EÚ do Madridu.
Nevylúčil pritom, že úver by mohli dostať priamo banky a nie vláda. Práve túto formu preferuje Medzinárodný menový fond, ktorý kritizuje plán eurozóny poskytnúť úver vláde, čo by zvýšilo dlh krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy