Parlament poslal podľa Sulíka SR do ekonomického nevoľníctva

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa pri hlasovaní nebolo kam ponáhľať. A to aj preto, že aj v najväčšej európskej ekonomike Nemecku bude rozhodnutie o ratifikácii eurovalu skúmať ústavný súd.

Parlament pochoval svoju suverenitu a zo Slovenska urobil štát, ktorý je na ceste k ekonomickej nevoľnosti. Vyhlásil po piatkovom hlasovaní o súhlase so zmluvou o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM), teda trvalom eurovale, predseda strany SaS Richard Sulík. Okrem samotnej podstaty mechanizmu kritizoval aj spôsob, akým sa o zmluve hlasovalo. „Pavol Paška pošliapal demokratické zvyklosti. Odmietol zvolať grémium a v podstate znásilnil dnes parlament na to, aby silou mocou odhlasoval euroval. Toto je mimoriadne čierny deň pre demokraciu a Slovensko,“ skonštatoval Sulík.

Podľa Sulíka sa pri hlasovaní nebolo kam ponáhľať. A to aj preto, že aj v najväčšej európskej ekonomike Nemecku bude rozhodnutie o ratifikácii eurovalu skúmať ústavný súd a do jeho rozhodnutia nemecký prezident tento dokument nepodpíše. „Nemecko odsunulo platnosť eurovalu, ale bohužiaľ u nás poslanci strčili hlavu do slučky a schválili dnes zmluvu o trvalom eurovale,“ povedal.

Šéf liberálov spochybňoval aj argument vládneho Smeru-SD, že trvalý euroval je potrebné prijať, aby sme vyslali jasný signál, že v prípade delenia Európy na silné a slabé krajiny, chceme patriť k tým silným. Pri neformálnych debatách predstaviteľov desiatky európskych krajín o možnom sformovaní užšej únie medzi týmito štátmi, o ktorých médiá informovali v predchádzajúcich dňoch, totiž Slovensko chýbalo. „Keď došlo k prvej príležitosti, kde by mohol vzniknúť nejaký elitný klub a stretlo sa 10 ministrov zahraničných vecí, samozrejme ten náš pozvaný nebol. Napriek tomu sme si išli nohy dolámať, aby sme schválili vzorne a poslušne trvalý euroval. Robert Fico nie je štátnik ale vzorný správca východnej gubernie,“ tvrdí Sulík.

Vznik ESM dostal v piatok súhlas slovenského parlamentu. Poslanci v piatok podľa očakávania odsúhlasili návrh na súhlas s ratifikáciou zmluvy o tzv. trvalom eurovale výraznou väčšinou hlasov. Po ratifikácii zmluvy prezidentom tak Slovensko definitívne odsúhlasí vznik nového eurovalu. Za návrh hlasovalo 118 z celkovo 144 poslancov, proti bolo 20 poslancov a zdržalo sa 5 zákonodarcov. Nehlasoval jeden poslanec.

Európsky mechanizmus pre stabilitu má byť určitou formou menového fondu v Európe. Jeho úlohou bude pomáhať krajinám, ktoré nebudú schopné refinancovať svoj dlh na finančných trhoch alebo sa ocitnú v problémoch s finančným sektorom. Na rozdiel od Európskeho finančného stabilizačného nástroja, takzvaného dočasného eurovalu (EFSF), ktorý fungoval na báze záruk za emitované dlhopisy, sa do ESM, teda trvalého eurovalu, bude prispievať priamo. A to upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti, ktoré bude predstavovať 700 mld. eur. Z toho 80 mld. eur bude vo forme splatených akcií a zvyšných 620 mld. eur záruk vo forme akcií splatných na vyzvanie.

Slovenská republika bude musieť svoj podiel vo výške 659,2 mil. eur splatiť v piatich rovnakých splátkach. Celková výška podielu Slovenska na trvalom eurovale pritom bude predstavovať sumu 5,768 mld. eur. Zvyšný kapitál bude splatný na vyžiadanie.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy