Firma Cetelem požičala ku koncu mája klientom 45,7 mil. eur

Hrubý päťmesačný zisk spoločnosti sa zvýšil o 20 % na 3,86 mil. eur

Spoločnosť Cetelem požičala svojim klientom v prvých piatich mesiacoch tohto roka 45,7 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to zníženie o 5 %. Dôvodom je pokles v rámci nákupov na splátky, a to o 47 % na 14,4 mil. eur. Tento pokles je však podľa vyjadrení firmy skreslený mimoriadne úspešnou akciou zo začiatku roka 2011. Ako ďalej agentúru SITA informovali zástupcovia spoločnosti Cetelem, jej hrubý päťmesačný zisk sa zvýšil o 20 % na 3,86 mil. eur.

Naopak, záujem o kreditné karty výrazne rástol, a to o 19 % na 19,9 mil. eur a tvoril 43 % z objemu všetkých poskytnutých úverov. Slováci čoraz aktívnejšie využívajú kreditné karty firmy Cetelem. Kým v roku 2007 v 80 % prípadov klienti využívali kreditné karty na výber v bankomate a len 13 % transakcií tvorili platobné terminály, v súčasnosti sa tento pomer výrazne zmenil. Držitelia kreditiek sa podľa vyjadrení zástupcov spoločnosti naučili narábať s nimi tak, aby ušetrili na poplatkoch. V roku 2012 totiž 43 % transakcií s kreditkou bolo cez platobné terminály.

Objem pôžičiek sa zvýšil v prvých piatich mesiacoch medziročne o 6 % na 11,4 mil. eur. Pri žiadosti o úver klienti čoraz viac využívajú internet. Od začiatku roku 2012 tak uzavrelo on-line zmluvu o poskytnutí pôžičky 40 % žiadateľov. Priemerná výška úveru klienta sa pohybuje podľa vyjadrení Cetelemu na úrovni 6 404 eur, pričom najčastejšie ho klienti využívajú na rekonštrukciu bytov alebo domov.

Spoločnosť Cetelem podľa jej vyjadrení overuje príjmy žiadateľa aj jeho platobnú históriu. Ak rozpočet žiadateľa nedovoľuje splácať ďalší úver a hrozí mu nadmerné zadlženie, firma Cetelem úver neposkytne. Za posledný polrok tak spoločnosť zamietla 70,7 % žiadosti o pôžičku. Pri žiadosti o kreditnú kartu nevyhovela takmer štvrtine žiadateľov a zamietla 20 % žiadosti o nákup na splátky. Aj vďaka týmto prísnym kritériám je v súčasnosti podľa Cetelemu 96 % úverov splácaných bez problémov.

Cetelem Slovensko je úverová spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2000. Poskytuje nákup na splátky, kreditné karty a osobné pôžičky. Je členom bankovej skupiny BNP Paribas.

Súvisiace články

Aktuálne správy