Nemecká spolková banka odmieta nákup dlhopisov ECB

Hamburg 22. júna (TASR) – Nemecká spolková banka (DBB), centrálna banka krajiny, odmieta, aby Európska centrálna banka (ECB) nakupovala na návrh eurovalov EFSF a EMS štátne dlhopisy. Navrhuje to taliansky premiér Mario Monti. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré vedenie DBB poskytlo dnešnému vydaniu denníka Financial Times Deutschland. DBB by takýto krok pokladala za "monetárne financovanie štátov", čo by bolo porušením Zmluvy EÚ.
Ak by ECB nakupovala štátne dlhopisy, nekonala by tak z peňažno-politických príčin, ale realizovala by fiškálno-politické ciele. Postup by Taliansku umožnil, aby si lacnejšie požičiavalo peniaze na krytie svojich rozpočtových výdavkov.
Monti tým vlastne žiada podporu na finančných trhoch. Jeho návrh by sa nemal dostať na program rokovania eurovalov, ale s jeho návrhom by sa malo zaoberať vedenie ECB. ECB by vystupovala na sekundárnom trhu ako nákupca štátnych dlhopisov, čím by pôsobila na pokles rizikovej prirážky a zmierňovanie úrokového tlaku. Eurovaly by ECB chránili pred stratami len čiastočne.
Situácia Talianska a Španielska sa na finančných trhoch dramaticky zhoršila a dosiahla kritickú hranicu. Svoje dlhopisy predávajú čoraz ťažšie. DBB však podľa denníka upozorňuje na možnosti, ktoré eurovaly poskytujú. Môžu ich kedykoľvek požiadať, aby nakupovali ich dlhopisy, čím by došlo k zníženiu ich rizikovej prirážky na dlhopisy. Eurovaly by tak urobili, ale vlády by sa museli zaviazať, že budú plniť požadované podmienky, realizovať štrukturálne reformy a znižovať rozpočtové a iné úsporné opatrenia.
Člen Direktória ECB Benoit Coeuré vyzval vo štvrtok (21. 6.) problémové krajiny, aby využili služby fondov. DBB jeho návrh podporuje.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy