Moodys znížila rating 15 svetových bánk, najviac Credit Suisse

New York 22. júna (TASR) – Ratingová agentúra Moodys znížila v noci na dnes rating 15 svetových bánk o jeden až tri stupne. Ako hlavný dôvod uviedla zväčšujúce sa otrasy na kapitálových trhoch, ktoré zhoršujú dlhodobé vyhliadky bánk na rast a zisk. Zníženie ratingu znamená, že bankám sa predražia úvery na trhoch.
Medzi banky, ktorým Moodys rating znížila, patria známe finančné ústavy ako Barclays, Deutsche Bank, Citigroup, Credit Suisse, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Crédit Agricole, Royal Bank of Canada, Société Générale a UBS.
Najväčší prepad v ratingu zaznamenala švajčiarska banka Credit Suisse, ktorej Moodys znížila hodnotenie o tri stupne z Aa1 na A1. Napriek tomu je to stále jeden z lepších ratingov a aj vyšší v porovnaní s mnohými ďalšími bankami. Desiatim bankám, medzi nimi Deutsche Bank, znížila rating o dva stupne a štyrom o jeden stupeň.
O dva stupne znížila rating aj banke Morgan Stanley na Baa1, čo je pre investorov ale potešujúca správa, keďže sa čakalo, že v jej prípade to bude až o tri stupne. Výsledkom bol rast hodnoty akcií banky po oznámení agentúry.
Ani jednej z bánk neznížila agentúra rating o viac než sa čakalo a mnohé dopadli podobne ako Morgan Stanley, teda lepšie oproti predpokladom. Aj švajčiarskej banke UBS klesol rating o dva namiesto o tri stupne a britskej HSBC Holdings znížila agentúra hodnotenie o jeden namiesto avizovaných dvoch stupňov.
Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy