Aktíva splátkových firiem rástli aj v prvom kvartáli

V prvom kvartáli pokračoval pozitívny vývoj na trhu spoločností splátkového financovania z predchádzajúceho roka. Celková hodnota ich aktív podľa údajov Národnej banky Slovenska medziročne rástla, ale pomalším tempom ako počas roka 2011. V marci 2012 sa ich celkové aktíva medziročne zvýšili o 3,51 %, ale v roku 2011 rástli v jednotlivých štvrťrokoch medziročne v priemere o 6,34 %.

Zánik dvoch faktoringových spoločností sa prejavil podľa centrálnej banky aj na poklese celkových aktív tohto segmentu. Ku koncu marca v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka klesli ich celkové aktíva o 14,29 %. Celkové aktíva lízingových spoločností zaznamenali v prvom štvrťroku medziročný nárast o 1,65 %. V rámci spoločností poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom si dlhodobo najvýznamnejšiu pozíciu udržiavajú lízingové spoločnosti, napriek klesajúcej tendencii. Na konci prvého štvrťroku bol ich podiel na úrovni 70 %.

Medzi tuzemskými klientmi faktoringových spoločností dlhodobo dominujú nefinančné spoločnosti, čo vyplýva podľa národnej banky z predmetu ich činnosti. Ich podiel bol na konci marca necelých 99 %. Pri financovaní prostredníctvom finančného lízingu majú rovnako najvýznamnejšiu pozíciu nefinančné spoločnosti, a to 87,88 %. Nákup spotrebného tovaru na splátky je na Slovensku dlhodobo významnou formou financovania domácností, pričom podiel bol 94,67 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy