R. Sulík: Európski toppolitici nemajú problém klamať a tárať

Bratislava 21. júna (TASR) – Európski toppolitici nemajú problém klamať a tárať. Vyhlásil to predseda opozičnej SaS Richard Sulík, ktorý v pléne kritizoval Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), tzv. trvalý euroval. O jeho schválení by mali poslanci Národnej rady SR rozhodnúť už dnes. Sulík však svojich kolegov varoval, že ide o nenávratný krok, ktorý je nebezpečný pre Slovensko. "Keď raz dáme hlavu do slučky, už nebudeme vedieť urobiť nič," vyhlásil v pléne.
Kritizoval aj doterajšiu pomoc Grécku, ktorá sa podľa neho minula účinku a navyše poškodila grécku ekonomiku. V súvislosti s aktuálnymi problémami Španielska vyhlásil, že všetky španielske banky, ktoré majú byť zachránené, treba nechať skrachovať. Sulíkovi prekáža, že Slovensko má zachraňovať malé regionálne súkromné banky a skladať sa napríklad aj na plat neschopného šéfa španielskej Bankie.
"Toto je tá sociálna politika, ktorú Robert Fico sľuboval ľuďom pred voľbami? Ošklbať našich ľudí, aby sme španielskemu neschopnému bankárovi mohli prispieť na plat 10.000 eur denne? Toľko totiž zarába tento pán, ktorého vidíte na obrázku vysmiateho s pohárikom šampanského. Nehovoriac o ďalších 1,2 milióna eur odstupného, ktoré dostal za svoje skvelé výkony, že dostal Bankiu do krachu," obrátil sa na poslancov Sulík.
Šéf liberálov zdôraznil, že Slovensko by nemalo zachraňovať cudzie banky, keď si tie svoje zachraňovalo samo bez pomoci zahraničia. Španielsku by podľa neho stačilo, keby napríklad zvýšilo daň z benzínu. V súvislosti so španielskymi bankami zopakoval, že ide o regionálne súkromné banky, ktoré neohrozia európsky bankový systém a mali by skrachovať.
Sulík kritizoval aj samotné zavedenie eura, keďže podľa neho išlo len o politický projekt bez ekonomických predpokladov. Za zásadný problém eurozóny totiž nepovažuje to, že euro zdieľajú krajiny s rôznym dlhom, ale to, že spoločnú menu zdieľajú štáty, ktoré majú príliš rozdielnu mieru produktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy