Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa blíži k 80 USD za barel

Singapur 21. júna (TASR) – Cena americkej ropy dnes klesla na takmer 8-mesačné minimum a približuje sa k hranici 80 USD (62,97 eura) za barel (159 litrov). Trhy reagujú prepadom na nedostatočné kroky americkej centrálnej banky na podporu ekonomiky. Ďalším medvedím faktorom je neočakávaný nárast ropných rezerv v USA.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s augustovým kontraktom sa dnes o 7.56 SELČ predával po 80,36 USD. To je o 1,09 USD menej ako v stredu (20. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 2,90 USD a uzavrel na 81,45 USD za barel. Augustový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 44 centov na 92,25 USD/barel.
Americká centrálna banka (Fed) v stredu večer (20.6.) oznámila, že rozšíri takzvaný program Twist, v rámci ktorého predáva krátkodobé dlhopisy a za výnos z nich kupuje dlhodobé dlhopisy. Niektorí investori však očakávali od Fed agresívnejšie opatrenia na podporu ekonomiky, ako je tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, čo sa nestalo.
Americké ministerstvo energetiky v stredu informovalo, že ropné rezervy v USA počas uplynulého týždňa vzrástli o 2,9 milióna barelov, pričom analytici v priemere počítali s ich poklesom o 600.000 barelov. Zásoby ropy v Spojených štátov tento rok vyskočili na najvyššiu úroveň od roku 1990.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy