Ceny ropy klesli na najnižšiu úroveň za 1,5 roka

New York 20. júna (TASR) – Svetové ceny ropy sa dnes prepadli o viac než 3 % a dostali sa na najnižšiu úroveň za 1,5 roka. Americké ropné rezervy sa totiž nečakane prudko zvýšili a americká centrálna banka (Fed) je pesimistická ohľadom ďalšieho vývoja najväčšej svetovej ekonomiky. Napriek tomu sa Fed nechystá opäť tlačiť peniaze a predložil len obmedzené monetárne stimuly.
Barel (159 litrov) ropy Brent s augustovým kontraktom sa dnes o 20.24 SELČ obchodoval po 92,96 USD (73,17 eura). To je o 2,80 USD menej ako v utorok (19. 6.) na konci obchodovania. Po ohlásení rozhodnutia Fed cena kontraktu padla až na 92,65 USD za barel. Americká ropa WTI dnes zlacnela o 2,43 USD na 81,60 USD za barel.
Niektorí investori totiž očakávali, že Fed ohlási tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, čo sa nestalo. Americká centrálna banka len rozšírila takzvaný program Twist, v rámci ktorého predáva krátkodobé dlhopisy a za výnos z nich kupuje dlhodobé dlhopisy.
Americké ministerstvo energetiky dnes informovalo, že ropné rezervy v USA počas uplynulého týždňa vzrástli o 2,9 milióna barelov, pričom analytici v priemere počítali s ich poklesom o 600.000 barelov. Zásoby ropy v Spojených štátov tento rok vyskočili na najvyššiu úroveň od roku 1990.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy