Fed pokračuje v monetárnych stimuloch

Washington 20. júna (TASR) – Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, pokračuje v monetárnych stimuloch. Predĺžil program v rámci ktorého z predaja krátkodobých dlhopisov kupuje dlhodobé dlhopisy. Týmto spôsobom sa snaží stlačiť úrokové sadzby v ekonomike, ktorej zotavovanie sa spomaľuje.
Menový výbor Fedu (FOMC) dnes po skončení dvojdňového rokovania oznámil, že rozširuje program s názvom Operácia Twist, ktorý má "stláčať smerom dole dlhodobé úrokové sadzby a pomôcť k tomu, aby sa zvýšila akomodatívnosť širších finančných podmienok," ako sa uvádza vo vyhlásení FOMC. Takzvaná akomodatívna menová politika znamená politiku, ktorá podporuje rast ekonomiky.
FOMC tiež ponechal svoj kľúčový úrok v pásme 0 až 0,25 %. Na tejto úrovni by podľa menového výboru Fedu mala zostať prinajmenšom do druhej polovice roka 2014.
Hlavnou príčinou pokračovania Operácie Twist sú obavy týkajúce sa napätia na finančných trhoch, spôsobené európskou dlhovou krízou. Fed rozširuje program o 267 miliárd USD (210,17 miliardy eur) a jeho trvanie predĺžil do konca roka. Fed ohlásil prvý program Twist vlani v septembri a končí sa 30. júna. V jeho rámci predáva krátkodobé vládne dlhopisy – so splatnosťou do 3 rokov – v hodnote 400 miliárd USD, pričom za tieto peniaze kupuje dlhodobé dlhopisy so splatnosťou 6 až 30 rokov.
"Rast zamestnanosti sa v posledných mesiacoch spomalil a miera nezamestnanosti zostáva zvýšená," uviedol FOMC. "Zdá sa, že rast výdavkov domácností sa v porovnaní so začiatkom roka mierne spomalil." Slabý zostáva aj realitný trh a inflácia sa vďaka zlacneniu ropy a benzínu znížila. Menový výbor Fedu dodal, že je v prípade potreby pripravený prijať ďalšie opatrenia na podporu zotavovania ekonomiky a trvalého zlepšovania situácie na trhu práce "v kontexte cenovej stability".
FOMC očakáva, že rast americkej ekonomiky zostane v najbližších kvartáloch len mierny, potom by sa mal začať zrýchľovať. V súlade s tým počíta len s pomalým znižovaním nezamestnanosti. Inflácia by v strednodobom horizonte mala zostať nízka. Rizikom zostávajú predovšetkým napätia na finančných trhoch vyvolané európskou krízou.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy