Peniaze podľa Zvolenskej pôjdu za pacientom

Zvolenská vyzdvihla aj opätovné zavedenie koncovej siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Zmena prerozdeľovacieho mechanizmu poistného, ktorú prináša novela zákona o zdravotnom poistení zavedením parametru chorobnosti, nasmeruje peniaze za chorými pacientmi. Po schválení právnej normy to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

„Nie je naším zámerom zhromažďovať peniaze v nejakej poisťovni, ide nám o to, aby peniaze išli tam, kde idú náklady, teda za poistencami, ktorí sú chorí,“ komentovala zmeny Zvolenská. Podľa nového prerozdeľovacieho vzorca by štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mala získať ročne na poistnom viac o 30 miliónov eur, poisťovňa Dôvera by prišla o 21,1 milióna eur a zdravotná poisťovňa Union o deväť miliónov eur. Vybrané poistné sa v súčasnosti medzi zdravotnými poisťovňami prerozdeľuje na základe demografických charakteristík – veku a pohlavia – a na základe ekonomickej aktivity poistenca, teda či je poistencom, za ktorého platí zdravotné poistenie štát. Aby boli zdroje adresnejšie nasmerované za chorým, a teda nákladnejším poistencom, zavádza sa nový prediktor chorobnosti – dlhodobá spotreba liekov, tzv. farmaceuticko-nákladové skupiny (PCG).

„Som veľmi rada, že celý legislatívny proces prebehol tak, ako prebehnúť mal a máme v rukách všetky legislatívne nástroje na to, aby sme čo najskôr zminimalizovali následky prijatej legislatívy smerom k zamestnávateľom. Dúfam, že celý proces prispeje k upokojeniu situácie a navodeniu právneho stavu v zdravotníctve,“ poznamenala ministerka. Novela zvyšuje odvod za poistencov štátu od 1. júla do konca roka 2012 na 4,32 percenta. Rozpúšťa sa tak rezerva zo štátneho rozpočtu vo výške 50 mil. eur na prekrytie nedostatku zdrojov v zdravotníctve na vyššie platy sestier a lekárov.

Zvolenská vyzdvihla aj opätovné zavedenie koncovej siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí v rámci verejnej minimálnej siete poskytovateľov poskytujú špecializovanú zdravotnú starostlivosť na príslušnom spádovom území. „Musíme mať možnosť zasiahnuť a zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov v každom kúte republiky,“ konštatovala ministerka.

Súvisiace články

Aktuálne správy