Nemecký investor odporúča, aby z eurozóny odišlo Nemecko

Berlín 20. júna (TASR) – Euro stojí nad priepasťou. Podľa niektorých odborníkov by Grécko malo vystúpiť z menovej únie. Prominentný nemecký investor Jens Ehrhardt si však myslí, že z eurozóny by malo odísť Nemecko.
Podľa Ehrhardta, ktorý je zakladateľom a šéfom DJE Kapital, euro vo svojej dnešnej forme neprežije. Jednotlivé členské krajiny menovej únie sú totiž ekonomicky príliš rozdielne.
„Pokiaľ stredomorské krajiny budú spoločne s Nemeckom v eurozóne, nemajú šancu zvýšiť svoju konkurencieschopnosť, napríklad znehodnotením meny. Strnulá konštelácia eurozóny ešte viac znižuje slabú výkonnosť, rovnako ako schopnosť splácať dlhy,“ argumentoval Ehrhardt v článku napísanom pre nemecký denník Handelsblatt.
Zvyšovanie nezamestnanosti v okrajových štátoch eurozóny povedie podľa neho k politickým extrémom, ktoré spôsobia nielen ekonomické, ale aj politické tlaky na vystúpenie z eurozóny. A čím budú politici dlhšie otáľať s nevyhnutnými reformami a konsolidáciou, tým bude tento proces bolestivejší. Ehrhardt varoval, že argument bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla v prospech spoločnej meny – euro zaručí mier v Európe – sa môže premeniť na svoj protiklad.
Spoločné ručenie za dlhy, napríklad prostredníctvom spoločných dlhopisov, takzvaných eurobondov, neprichádza podľa Ehrhardta do úvahy. To by totiž zvýšilo zadlženosť Nemecka a spomalilo najväčšiu európsku ekonomiku. „Alternatívou nie je ani sústavné tlačenie peňazí Európskou centrálnou bankou, ktoré akceptuje väčšina terajších členov eurozóny,“ myslí si investor.
Jediným zmysluplným riešením je tak podľa Ehrhardta vystúpenie Nemecka z eurozóny. To spôsobí výrazné oslabenie eura, čo podporí konkurencieschopnosť stredomorských krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy