Proti konsolidačným opatreniam vystúpili aj chemické podniky

Najväčší dopad konsolidačných opatrení sa podľa zväzu chemického a farmaceutického priemyslu prenesie na obyvateľstvo, ktorého väčšina je z nižšej a strednej triedy.

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR nesúhlasí s vládnym konsolidačným balíčkom navrhovaných opatrení. Ten podľa zväzu prinesie zníženie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu, zvýšenie cien, únik kapitálu do zahraničia, ohrozenie zamestnanosti a likvidáciu mnohých, predovšetkým malých a stredných podnikov. „Zarážajúci je hlavne nepomer medzi radikálnym zvýšením daňového a odvodového zaťaženia pre firmy a symbolickým šetrením v štátnej správe,“ uviedol prezident ZCHFP SR Roman Karlubík.

Členovia zväzu si podľa neho uvedomujú, že štátnu pokladnicu treba naplniť rýchlo a nie je iná možnosť, než zvýšenie daňového zaťaženia a reštrikcie štátnych výdavkov. Ako Karlubík skonštatoval, vládny návrh však hodil prevažnú väčšinu záťaže konsolidácie verejných financií na príjmovú časť rozpočtu a hlavne na zamestnávateľov. „Firmy nebudú mať inú možnosť než preniesť dopady opatrení aj na obyvateľstvo a najväčší dopad si odnesú spotrebitelia, ktorých väčšina je z nižšej a strednej triedy,“ dodal Karlubík.

Karlubík poukázal aj na skutočnosť, že napriek deklarovaniu podpory hospodárskeho rastu, v navrhovaných opatreniach vlády nie je ani jedno opatrenie pre zvýšenie konkurencieschopnosti nášho priemyslu. Preto by podľa neho vláda mala viac šetriť a namiešať správny mix zvýšenia priamych a nepriamych daní. „Tak, ako sa vláda nebála siahnuť na rovnú daň a výsluhové dôchodky, nech sa nebojí zvýšiť DPH, znížiť počet štátnych zamestnancov, či ich odmeny. Firmy nepotrebujú dotácie ale ponechanie ich vlastných vytvorených prostriedkov. Štát by si mal uvedomiť, že je v jeho záujme nechať prežiť podnikateľský sektor, ktorý mu generuje príjmy,“ upozorňuje Karlubík.

ZCHFP SR reprezentuje 49 členských subjektov z chemického a farmaceutického priemyslu, v ktorých pracuje viac ako 12 tis. ľudí. V celom odvetví chémie podniká 182 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V chemickom odvetví na Slovensku k 30. marcu 2012 v týchto firmách pracovalo 36 928 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy