Česko má pod zemou ložiská zlata a volfrámu za stovky miliárd Kč

Praha 20. júna (TASR) – Česko stráži pod zemou zlato v hodnote 250 miliárd korún (9,8 miliardy eur), na ktoré od roku 1994 nikto nesiahol. Vtedy stála trójska unca tohto kovu na svetových trhoch v prepočte 7670 Kč. Dnes sa však jej cena pohybuje okolo úrovne 33.000 Kč. Túto sumu už považuje ministerstvo priemyslu a obchodu za dosť atraktívnu na to, aby zvážilo otvorenie ložiska po 16 rokoch, konštatujú české Hospodářske noviny.
"Investície do ťažby a spracovania surovín pôsobia prorastovo a vytvárajú ďalšie pracovné a podnikateľské príležitosti. Okrem toho by štát mohol v čase hľadania dodatočných príjmov do štátneho rozpočtu získavať prekvapivo vysoké finančné objemy," uviedol riaditeľ odboru surovinovej a energetickej bezpečnosti MPO Pavel Kavina, ktorý upozornil na potenciál neťažených kovov v Česku, ako sú zlato alebo volfrám.
Diskusiu o obnovení ťažby sprevádzajú snahy zahraničných firiem o povolenie na prieskumy v Česku, ktoré by mohli odhaliť dostatočne výdatné ložisko bridlicového plynu, či umožniť ťažbu čierneho uhlia netradičnými metódami.

Súvisiace články

Aktuálne správy