Slovenský HDP na obyvateľa dosahuje 73 % priemeru EÚ

Najbohatšie krajiny Európskej únie sú Luxembursko, Holandsko, Rakúsko, Írsko, Švédsko a Dánsko. Najchudobnejšie krajiny sú Rumunsko a Bulharsko.

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa podľa parity kúpnej sily sa vlani na Slovensku rovnal 73 % priemeru Európske únie. V Luxembursku to bolo 274 % priemeru EÚ, v Bulharsku 45 % priemeru EÚ. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Údaj za Luxembursko je však skreslený veľkým počtom ľudí zo susedných štátov, ktorí v krajine pracujú, ale HDP na obyvateľa sa vyratúva iba podľa počtu ľudí, ktorí v nej žijú. V rámci ostatných krajín má najvyšší HDP na obyvateľa Holandsko, ktoré sa nachádza zhruba o jednu tretinu vyššie ako priemer EÚ. Nasledujú Rakúsko, Írsko, Švédsko a Dánsko, kde je HDP na hlavu vyšší o približne 25 % ako priemer.

Najbližšie k priemeru EÚ sú Taliansko a Španielsko, Francúzsko je 7 % nad priemerom EÚ, Nemecko je 20 % nad priemerom EÚ, pričom Veľká Británia, Fínsko a Belgicko sú 8 % až 18 % nad priemerom EÚ. Cyprus, Slovinsko, Malta, Grécko a Česko sú 8 % až 20 % pod priemerom EÚ. Portugalsko je 23 % pod priemerom EÚ. V Estónsku, v Maďarsku, v Poľsku, v Litve a v Lotyšsku bol HDP na hlavu o 33 až 42 % nižší ako priemer EÚ. Najchudobnejšie krajiny sú Rumunsko a Bulharsko, ktoré sú 51 % a 55 % pod priemerom EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy