V roku 2020 bude mať Rakúsko 16-krát viac slnečných kolektorov ako SR

Žiar nad Hronom 20. júna (TASR) – Na Slovensku je v súčasnosti podľa odhadov v prevádzke približne 144.000 m2 kolektorových plôch. Podľa Národného akčného plánu by mali do roku 2020 pribudnúť kapacity slnečných kolektorov schopné vyrobiť 28 ktoe tepla. Pri priemernom energetickom zisku 350 kWh/m2.rok to predstavuje vyše 930.000 m2 nových kolektorových plôch.
"Na obdobie rokov 2011 až 2015 však bol naplánovaný prírastok iba 166.000 m2 kolektorových plôch a v rokoch 2016 až 2020 až takmer 764.000 m2 kolektorových plôch. Súčasný vývoj situácie na trhu kolektorov v SR a neexistujúce dotácie však naznačujú, že ani tento málo ambiciózny plán sa nesplní," skonštatoval Milan Novák, podpredseda Československej spoločnosti pre slnečnú energiu a riaditeľ Thermosolar Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom.
"To, čo plánujeme namontovať v najbližších piatich rokoch, to sa už dnes v susednom Rakúsku, ktoré je so Slovenskom približne porovnateľné veľkosťou i počtom obyvateľstva, namontuje za cca pol roka," podotkol. Podľa plánu v roku 2020 bude mať Rakúsko 16–krát viac slnečných kolektorov ako SR. Aj tento plán je však podľa jeho slov ohrozený, pretože vládnou prioritou je rozvoj jadrovej energetiky a ani úsporné opatrenia v eurozóne i SR nevytvárajú dostatočný priestor pre väčšiu stimuláciu rozvoja obnoviteľných zdrojov energií (OZE).
Ako ďalej upozornil, v súčasnosti nie je na kolektory pre domácnosti aktívny žiadny dotačný program. Navyše, nejasné vyjadrenia o možnosti ich opätovného zavedenia spôsobujú vyčkávanie investorov. "V dôsledku toho očakávame pokles predaja slnečných kolektorov na Slovensku v roku 2012 minimálne o 20 až 30 %," povedal Novák a podotkol, že podľa smernice 2009/28/ES by malo Slovensko v roku 2020 dosiahnuť 14-% podiel OZE na hrubej konečnej spotrebe energie.
"Nie je to až taký ambiciózny cieľ, ak si uvedomíme, že v roku 2005 bol tento podiel 6,7 % a do roku 2010 sa aj bez významnejších stimulov zvýšil na 9,5 %. Horšie je, že pri výrobe tepla a chladu by sa v roku 2020 spaľovanie pevnej biomasy malo podieľať až takmer 77 % a solárne teplo by malo dosiahnuť iba 3,7-% podiel. Dokonca aj v operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Prioritná os Energie, v konkrétnej aktuálnej výzve z 23.3.2012 chýba slnečná energia, napriek tomu, že v predbežnej informácii z februára 2012 tam ešte bola. Dodatočne pribudli v programe zariadenia na energetické využitie biomasy s maximálnym výkonom do 30 MWth a 10 MWel", dodal Novák.
Na realizáciu Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach (Program) boli podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR v roku 2009 vládou SR vyčlenené finančné prostriedky vo výške 8 miliónov eur. Počas jeho realizácie v rokoch 2009 až 2011 boli poskytnuté finančné prostriedky vo výške cca 6,7 milióna eur pre takmer 7000 prijímateľov dotácie. Z dôvodu vyčerpania alokovaných finančných prostriedkov nebolo schválených odbornou komisiou približne 1000 žiadostí o poskytnutie dotácie v celkovej výške približne 1 milión eur.
"Jednou z hlavných priorít vlády SR v súčasnom období je zníženie deficitu verejných financií, a preto prijíma opatrenia na ich konsolidáciu. Aj napriek uvedenému MH SR hľadá riešenia na získanie potrebných finančných prostriedkov na vyplatenie žiadostí o poskytnutie dotácie pre žiadateľov, ktorí splnili podmienky poskytnutia dotácie, ale z dôvodu vyčerpania finančných prostriedkov neboli schválení odbornou komisiou," reagovalo MH SR.
V prípade, že rozpočet kapitoly ministerstva bude v roku 2012 navýšený o uvedené finančné prostriedky, bude o tom rezort informovať. Na rok 2012 MH SR neplánuje vyhlásiť výzvu na predkladanie žiadostí.
"Dôležitou úlohou programu dotácií bolo naštartovanie záujmu o inštaláciu slnečných kolektorov, čo sa vzhľadom na množstvo doručených žiadostí podarilo. Podľa našich informácií sú vlastníci týchto zariadení spokojní, čím sa odbúrala bariéra nedôvery k relatívne novému prístupu k ohrevu teplej úžitkovej vody. Predpokladáme, že ďalší pokles ceny technológií na využívanie slnečnej energie zvýši záujem domácností a výrobcov tepla natoľko, aby sa ciele pre rok 2020 v oblasti využívania slnečnej energie na výrobu tepla a chladu dosiahli," dodalo v reakcii ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy