Výrobky na bielenie zubov už nebudú bežne dostupné

Bratislava 20. júna (TASR) – Výrobky na bielenie alebo zosvetlenie zubov s koncentráciou nad 0,1 hmotnostných percent peroxidu vodíka už nebudú od novembra tohto roka bežne dostupné pre každého. Pacienti sa k nim dostanú len prostredníctvom zubného lekára. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválil dnes vládny kabinet. Vláda opatrením zosúlaďuje slovenské právne predpisy s európskou smernicou zo septembra 2011.
"Ide o to, aby prostriedky s peroxidom vodíka na bielenie zubov neboli dostupné v bežných obchodoch. Po novom ich bude môcť nakúpiť iba zubár a iba zubár ich bude môcť predať," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Dodala, že nie je vylúčené, že tieto výrobky sa budú dať aj naďalej kúpiť na čiernom trhu na internete.
Zubár musí chrup pacienta pred použitím týchto prostriedkov poriadne skontrolovať, aby sa zuby nepokazili použitím neadekvátne vysokej koncentrácie. Prvé použitie bieliacich výrobkov sa teda pri každom cykle vyhradzuje zubným lekárom alebo sa má uskutočniť pod ich priamym dohľadom. "Následne sa poskytne spotrebiteľovi na dokončenie cyklu," uvádza nariadenie vlády. Prípravky podľa neho nie sú určené pre osoby mladšie ako 18 rokov.
Vo výrobkoch na bielenie alebo zosvetlenie zubov je pre bezpečnosť spotrebiteľov možné používať peroxid vodíka v najvyššej prípustnej koncentrácii 6,0 hmotnostných percent. Výrobky s vyššou koncentráciou už nebudú môcť používať ani zubári.
Podľa normy by na obaloch farieb na vlasy s určitým zložením chemických látok malo navyše od júla 2012 pribudnúť upozornenie, že farba môže vyvolať vážne alergické reakcie. Nemalo by tam chýbať ani varovanie, že výrobok nie je určený pre osoby mladšie ako 16 rokov. Užívatelia výrobkov musia byť upozornení aj na to, že si nemajú farbiť vlasy, ak majú na tvári vyrážky alebo majú citlivú, podráždenú či poškodenú pokožku hlavy, ak v minulosti zaznamenali reakciu na dočasné tetovanie čiernou henou či po farbení vlasov.

UPOZORNENIE: TASR k správe vydá zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy