Základný bankový produkt posunula do druhého čítania

Na základný bankový produkt majú mať podľa novely zákona o bankách nárok iba ľudia, ktorých príjem nebude vyšší ako minimálna mzda.

Základný bankový balíček pripravovaný kabinetom Roberta Fica budú môcť zrejme využívať iba tí najchudobnejší. Podľa podmienok nastavených v návrhu novely zákona o bankách, ktorou sa má základný bankový produkt zaviesť, bude mať totiž nárok na takýto produkt len spotrebiteľ, ktorého príjem nebude vyšší ako minimálna mzda. Ak by sa pritom časom jeho príjmy zvýšili, banky budú mať zrejme možnosť takémuto klientovi základný bankový produkt zrušiť. Postačovať bude, ak suma platobných operácií klienta počas kalendárneho roka prekročí 14-násobok minimálnej mzdy. Vyplýva to z návrhu novely, ktorý v utorok parlament posunul do druhého čítania.
Okrem toho v čase žiadosti o základný bankový produkt nebude môcť mať klient v banke zriadený účet a podľa návrhu sa má obmedziť takémuto klientovi aj možnosť využívať ďalšie bankové produkty po tom, čo mu bude základný bankový produkt priznaný. Nebude si totiž môcť zriadiť vkladový účet, vkladnú knižku ani ďalší bežný účet. Účinnosť novely zákona o bankách je v tomto prípade stanovená na 1. septembra tohto roku. Novelou sa zároveň vymedzuje prechodné obdobie, od kedy sú banky povinné poskytovať základný bankový produkt spotrebiteľom, a to najneskôr od 1. júla 2013.

Súčasťou základného bankového produktu má byť podľa návrhu zriadenie, vedenie a zrušenie bežného účtu vedeného v mene euro, vykonávanie platobných operácií, t.j. vkladov, výberov a prevodov finančných prostriedkov a vydanie medzinárodnej debetnej platobnej karty.

Základný bankový produkt má podľa kabinetu Roberta Fica eliminovať prípadné rastúce poplatky za bankové služby po tom, čo vláda plánuje bankám v rámci konsolidácie naordinovať zvýšené odvody do rozpočtu.

Parlament zamietol návrhy poslanca za SaS Jozefa Kollára, ktorý inicioval zastaviť rokovanie o novele, respektíve vrátiť ju prekladateľovi na dopracovanie. „Tak, ako je nastavený bankový produkt, je to bohapustý čistý marketing. Obávam sa, že dopadne ako prvý balík, ktorý ste navrhli počas prvej Ficovej vlády a tento bankový produkt si kúpilo päť občanov,“ argumentoval Kollár. Nastavenie základného balíka označil za amatérske, pretože k produktu nebudú mať prístup ľudia s vyššou ako minimálnou mzdou. „Prečo ste to nenastavili napríklad na úroveň priemernej mzdy,“ opýtal sa ministra. Novela má podľa neho iba navodiť dojem, že vláda bojuje proti bankám, lebo je to populárne.

Súvisiace články

Aktuálne správy