Zvýšenie odvodu pre banky posunula do druhého čítania

V tomto roku by tak podľa očakávaní rezortu financií mali daňové príjmy štátu vzrásť vďaka týmto opatreniam spolu o 77 mil. eur. V budúcom roku očakáva rezort zo zvýšeného odvodu bánk dodatočných 110 mil. eur.

Parlament posunul do druhého čítania navýšenie osobitného odvodu pre banky. Na základe novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií sa s účinnosťou od posledného tohtoročného kvartálu rozšíri základ pre výpočet odvodu aj o retailové vklady, pričom banky budú musieť zaplatiť aj mimoriadny odvod. Samotný zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. septembra 2012.

Novelou sa podľa ministra financií Petra Kažimíra zavádza aj povinnosť Národnej banky Slovenska (NBS) monitorovať poplatky bánk. Právna norma podľa Kažimíra zároveň zavádza zákaz pre banky prenášať náklady spôsobené odvodom do poplatkov. „Tento cenový vývoj má kontrolovať a analyzovať NBS,“ konštatoval.

Mimoriadny odvod, ktorý budú banky povinné uhradiť spolu so štvrťročnou splátkou odvodu za posledný štvrťrok 2012, je stanovený vo výške 0,1 % zo základu pre výpočet odvodu. V tomto roku by tak podľa očakávaní rezortu financií mali daňové príjmy štátu vzrásť vďaka týmto dvom opatreniam spolu o 77 mil. eur. „Sumy osobitného, ako aj dodatočného odvodu nie sú upravené o pokles dane z príjmov, keďže osobitný, ako aj mimoriadny odvod sú daňový výdavok,“ dodáva ministerstvo. V budúcom roku očakáva rezort zo zvýšeného odvodu bánk dodatočných 110 mil. eur.

Uhradené finančné prostriedky z mimoriadneho odvodu budú podľa návrhu ministerstva financií súčasťou štátnych finančných aktív. Tie budú „účelovo určené na podporu rozvojových programov vlády Slovenskej republiky a na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb zriadených na podporu zahraničnoobchodných operácií vývozcov a dovozcov“. „Formu ich použitia však v súčasnosti nevieme predvídať,“ dodáva rezort financií.

„Beriete si 49 miliónov eur z fondu na ochranu vkladov. Tak to povedzte na rovinu “ povedala v rozprave k návrhu poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Podľa nej materiál hovorí o tom, že na budúci rok banky nebudú musieť odviesť peniaze do fondu na ochranu vkladov, v roku 2011 pritom do fondu vložili spolu necelých 50 miliónov eur. Vládnemu Smeru-SD tiež vyčítala, že parlament rokuje o čiastkových zákonoch, ale poslanci stále nepoznajú celý ozdravný balíček, keďže o ňom nemá jasno ani kabinet. Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník považuje za veľmi zlé, že takmer celý úsporný balík zaplatia bežní ľudia.

„Vláda ide pozbierať nízko visiace ovocie. Čo je typické pre vládu socialistov, ktorá nedokáže šetriť, vie len ošklbať občanov,“ uviedol poslanec za SaS Jozef Kollár. „Berte bankám peniaze, ale berte im ich štandardnou cestou. Zdvihnite im mieru zdanenia ziskov,“ odkázal kabinetu. Vláda sa podľa neho vybrala cestou maďarského premiéra Viktora Orbána, čo znamená cestu do pekla.

Súvisiace články

Aktuálne správy