Vláda podľa SDKÚ zavádza tvrdé šetrenie vedúce k chudobe

Z listu predsedu vlády Roberta Fica o konsolidovaní a riešení naliehavej situácie, ako aj z celkovej komunikácie podľa predsedu strany SDKÚ-DS Pavla Freša vyplýva hodnotový rozdiel. Strana SDKÚ-DS podľa neho stojí na strane ľudí, ktorým sa aj v čase krízy snaží vytvoriť podmienky na fungovanie. „To, čo vidíme u socialistov je, že zavádzajú tvrdé šetrenie, škrtenie, ktoré koniec koncov vedie k chudobe v celej krajine,“ popísal rozdiel medzi svojou stranou a vládnym Smerom-SD. Vláda podľa neho predkladá zákony, ktoré sú v prospech tých, čo čerpajú dávky. „My chceme chrániť tých, čo pracujú a tí, čo nepracujú, tam treba zasiahnuť,“ povedal Frešo.

Strana SDKÚ-DS sa snaží podľa Freša situáciu živnostníkom uľahčiť, aby neboli nútení svoju živnosť ukončiť, rovnako aj malým firmám a ich zamestnancom. „Z krízy sa dostaneme len tak, že budeme vytvárať nové pracovné miesta,“ povedal v utorok Frešo s tým, že je potrebné znížiť dávky tým, ktorým sa nechce pracovať a zabezpečiť dôchodky ľuďom tak, že budú mať nasporené prostriedky v druhom pilieri. Zvýšenie daní podľa Freša povedie k tomu, že mnohí odídu do zahraničia.

Podľa návrhu ministra práce Jána Richtera stúpnu postupne do roku 2015 živnostníkom minimálne odvody na 249 eur. Ako povedal poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) je dôležité, aby nastavenie odvodového systému zabezpečilo živnostníkom takú úroveň dôchodkov, aby neboli odkázaní na sociálne dávky. Vládne návrhy idú ale podľa neho za hranicu tejto filozofie a zvyšovaním daní a odvodov stavajú zamestnancov a živnostníkov na rovnakú úroveň. Živnostníci ale znášajú neporovnateľne vyššie riziko podnikania, pričom nemajú garantovaný príjem, dovolenku, či stravné z pracovných ciest. Preto strana SDKÚ-DS predložila návrh zákona na zrušenie platenia preddavkov na daň z príjmu do výšky 2 500 eur a pripravuje návrh o zavedení živnostenských licencií.

Ozdravný balík vládneho Smeru-SD počíta, okrem mimoriadnych odvodov regulovaných firiem a bánk, s rozšírením bázy pre bankový odvod, aj so zvýšením daní z príjmu právnických osôb a fyzických osôb s vyšším príjmom, zvyšovaním niektorých úradných poplatkov, nájomného za poľnohospodársku pôdu. Medzi konsolidačnými opatreniami je aj ponechanie koncesionárskych poplatkov, zníženie odvodu do druhého piliera a podobne. Ušetriť sa má však aj na výdavkoch štátu, predovšetkým na mzdách a bežných výdavkoch.

Frešo podotkol, že SDKÚ-DS podporí schválenie v eurovalu v najbližšom termíne v parlamente. Zdôvodnil to ochranou spoločnej meny, ku ktorej sa svojou voľbou podľa neho v nedeľu pripojili aj Gréci. „Verím, že všetci sa postaráme o to, aby to čo je v peňaženkách boli normálne peniaze, aby boli ochránené naše úspory, aby to neboli prázdne peniaze. To je naša vlastenecká povinnosť a my si ju splníme,“ podčiarkol.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu na http://audio.sita.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy