Figeľ: Vládny balíček opatrení nie je na ozdravenie, ale na otrávenie ekonomiky

Bratislava 19. júna (TASR) – Balíček šetriacich opatrení vlády Roberta Fica (Smer-SD) nie je na ozdravenie, ale na otrávenie ekonomického rastu, a tým aj ekonomiky Slovenska. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to skonštatoval predseda KDH Ján Figeľ.
Kroky, ktoré navrhuje vláda, podľa jeho slov spôsobia zvyšovanie daní, odvodov a nezamestnanosti na Slovensku. „Všetky opatrenia smerujú k zastaveniu hospodárskeho rastu, jeho oslabeniu,“ dodal Figeľ. Fico a strana Smer-SD tak podľa neho oklamali občanov Slovenska. „Vláda Smeru ponúka istotu zvyšovania daní, odvodov a zvyšovania nezamestnanosti,“ priblížil Figeľ.
Predseda vlády poslal v pondelok (18. 6.) lídrom opozičných parlamentných strán konkrétny balík konsolidačných opatrení, ktoré pripravilo ministerstvo financií. Zároveň od nich očakáva, že do najbližšieho zasadnutia Rady solidarity a rozvoja, ktoré je naplánované na štvrtok (21. 6.), opozícia predloží vlastný položkovitý návrh, ako ušetriť 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013.
Podľa predsedu KDH bolo však rokovanie s opozíciou len gestom a divadlom zo strany Fica. „My sa na takom divadle zúčastňovať nebudeme,“ vyhlásil Figeľ. KDH podľa neho už raz poslalo strane Smer-SD návrh úsporných opatrení, ktorými je možné ušetriť 1,7 miliardy eur. „Tieto opatrenia boli myslené nielen úprimne, ale aj konkrétne. Robert Fico ich odmietol,“ podotkol Figeľ. Predsedovi vlády tak už na list odpisovať nebude.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu Úradu vlády SR. TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy