Dánsko prvýkrát predalo v aukcii dlhopisy so záporným úrokom

Kodaň 19. júna (TASR) – Dánsko prvýkrát predalo v aukcii dlhopisy so záporným úrokom, čo naznačuje, že investori stále vo väčšej miere hľadajú bezpečný prístav v obave zo šíriacej sa krízy v eurozóne. Oznámila to dnes dánska centrálna banka.
Podľa informácií banky dnes Kodaň predala dlhopisy splatné v roku 2014 v hodnote 1,55 miliardy dánskych korún (208,55 milióna eur) so záporným výnosom -0,08 %. Zároveň predala aj dlhopisy splatné v roku 2021 v objeme 3,08 miliardy DKK, kde úrok dosiahol 1,22 %.
"Je to prvýkrát, čo Dánsko predalo v aukcii vládne dlhopisy s negatívnym úrokom," povedal Ove Sten Jensen z oddelenia centrálnej banky pre riadenie dlhu.
Dánsko s ratingom na najvyššej úrovni AAA je členom Európskej únie, no nie členom eurozóny. Záporný výnos znamená, že investori sú ochotní zaplatiť emitentovi dlhopisov za to, že mu poskytnú úver. "Takýto vývoj poukazuje na fakt, že investori chcú umiestniť svoje peniaze na trhu, pri ktorom sú presvedčení, že sa im ich financie vrátia," uviedol v súvislosti s aukciou v Dánsku analytik banky Nordea Jacob Skinhoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy