Španielsko predalo krátkodobé dlhopisy s rekordným úrokom

Madrid 19. júna (TASR) – Španielsko dnes predalo dlhopisy s 12-mesačnou a 18-mesačnou lehotou splatnosti v objeme 3 miliardy eur, no v prípade jednoročných dlhopisov dosiahlo ich úročenie najvyššiu hodnotu od zavedenia eura.
Dôvodom je rastúca obava investorov, že krajina sa nevyhne požiadaniu zahraničia o finančnú pomoc pre ekonomiku ako celok. Zatiaľ Španielsko predbežne súhlasilo s úverom eurozóny na rekapitalizáciu bankového sektora, čo ešte neznamená žiadosť o pomoc, o akú doteraz požiadali Grécko, Írsko a Portugalsko.
Predaj dlhopisov v objeme 3 miliardy eur znamená splnenie vládneho cieľa, keďže práve v tejto hodnote vláda dlhopisy aj plánovala predať. Úrok však prudko vzrástol ako v prípade 12-mesačných, tak aj 18-mesačných dlhopisov. Ten dosiahol najvyššiu hodnotu od novembra minulého roka. Vtedy sa v reakcii na nervozitu na trhoch dostal na 14-ročné maximum.
Ministerstvo financií predalo jednoročné dlhopisy za 2,4 miliardy eur, pričom priemerný výnos dosiahol až 5,074 %, zatiaľ čo ešte v máji výnos z takýchto dlhopisov dosiahol hodnotu 2,985 %. Dlhopisy s 18-mesačnou lehotou splatnosti predalo Španielsko v objeme 639 miliónov eur s priemerným úrokom 5,107 %. Minulý mesiac pri dlhopisoch s rovnakou lehotou splatnosti zaplatilo úrok 3,302 %.
Ešte náročnejšia skúška čaká Madrid vo štvrtok (21.6.), kedy plánuje predať dlhopisy s dlhšou splatnosťou – v apríli 2014, júli 2015 a júli 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy