EÚ neprišla na summit G20 počúvať kázanie

Los Cabos 18. júna (TASR) – Európska únia (EÚ) neprišla na summit skupiny G20 počúvať kázanie o tom, ako by mala riešiť dlhovú krízu. Vyhlásil dnes v prvý deň stretnutia lídrov 20 najväčších svetových ekonomík predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Pripomenul, že Európa nie je zodpovedná za svetové finančné trhy.
EÚ je podľa neho otvorená iným názorom a spolupracuje s partnermi, ale jej zástupcovia neprišli do Mexika, aby si vypočuli kázanie. Upozornil, že problémy svetovej ekonomiky odštartovala finančná kríza v USA v roku 2008.
S jeho názorom súhlasí aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ktorý skonštatoval, že s veľkými rozpočtovými schodkami zápasia aj ďalšie štáty sveta, nielen európske.
„Vyriešenie krízy eurozóny si vyžaduje čas,“ vyhlásil a dodal, že EÚ urobí všetko preto, aby krízu prekonala.
Barroso očakáva, že eurozóna sa čoskoro pohne dopredu v otázke dane z finančných transakcií a inšpiruje aj ostatné štáty.
„Chceme, aby sa daň z finančných transakcií stala v Európe skutočnosťou, a ak to bude možné, aby sa zaviedla aj na globálnej úrovni,“ povedal.
USA sa ale táto daň nepáči a tvrdia, že bude kontraproduktívna. Rovnaký názor má aj Británia a Švédsko. No Nemecko by ju chcelo presadiť aspoň v eurozóne.
Čo sa týka emisie spoločných európskych dlhopisov, Barroso pripustil, že by sa mala stať súčasťou dlhodobého riešenia krízy, ale až po splnení prísnych podmienok.
Informoval tiež lídrov G20, že v krátkodobom časovom horizonte pracuje EÚ na návrhu bankovej únie a tiež na spoločnom bankovom dohľade v eurozóne.
Odmietol zároveň špekulácie, že EÚ zmierni Grécku plnenie rozpočtových cieľov, ale naznačil, že možno pomôže zadlženej krajine inak.

Súvisiace články

Aktuálne správy