Španielsko vyzvalo ECB, aby začala nakupovať jeho dlhopisy

Madrid 18. júna (TASR) – Španielsko dnes vyzvalo Európsku centrálnu banku (ECB), aby sa opäť zapojila do boja s dlhovou krízou a pomohla zmierniť tlak finančných trhov na slabšie krajiny eurozóny. Prvotná nádej, že po víťazstve proeurópskych strán v gréckych voľbách napätie na trhoch s dlhopismi zraniteľných štátov ako sú Španielsko a Taliansko opadne, sa totiž rozplynula.
Výnosy z kľúčových 10-ročných španielskych dlhopisov sa dnes ráno síce najskôr trocha znížili, ale len nakrátko. Potom začali znova rásť a prekročili kritickú hranicu 7 %. Aj výnosy z talianskych dlhopisov sú už vyššie ako 6 %.
"Finančne trhy nezmierňujú tlak na Španielsko. Pochybnosti o Európe a o súčasnosti a budúcnosti eura pretrvávajú," povedal španielsky minister financií Cristobal Montoro rozpočtovému výboru parlamentu. Vyhlásil tiež, že ECB musí rázne zareagovať na tieto tlaky, keďže trhy sa stále pokúšajú "vykoľajiť" projekt spoločnej európskej meny.
Po zverejnení výsledkov gréckych volieb si eurozóna na chvíľu vydýchla, ale nie nadlho. Finančné trhy totiž na ne zareagovali tak, ako keby sa nič pozitívne nestalo a ďalej zvyšujú tlak na slabé štáty menovej únie. Ich prístup tak iba podčiarkol základný problém: krátkodobé zlepšenie situácie neodstránilo "jadro" problému, ktorým je napätý stav verejných financií slabých štátov v kombinácii s recesiou hospodárstva.
A tak ani víťazstvo strán, ktoré presadzujú zotrvanie Grécka v eurozóne nezmiernilo obavy trhov z prehlbovania problémov Španielska Talianska.
Španielsky premiér Mariano Rajoy opakovane žiadal ECB, aby pomohla zmierniť tlak trhov na tzv. okrajové štáty a začala znova nakupovať na sekundárnych trhoch španielske a talianske dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy