Gréci chcú zmiernenie podmienok záchranného úveru

Atény 18. júna (TASR) – V Grécku zrejme po víkendových voľbách zostavia koaličnú vládu strany, podporujúce záchranný balík, ktorý krajina dostala od štátov eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Víťaz volieb Nová demokracia a jej partner socialistická strana PASOK uviedli, že chcú opäť otvoriť podmienky záchranného úveru a budú sa snažiť o ich zmenu, aby zmiernili dôsledky úsporných opatrení, ktoré prehlbujú recesiu.
Nižšie uvádzame hlavné body, o ktorých chce nová grécka vláda opäť rokovať s takzvanou trojkou, zloženou z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a MMF.
Prvým bodom sú výdavkové škrty. Atény chcú viac času na implementáciu škrtov v hodnote 11,7 miliardy eur, ktoré sa majú zrealizovať v rokoch 2013 a 2014. Predĺženie lehoty na tieto škrty by zmiernilo ich negatívne dôsledky na prudko klesajúcu grécku ekonomiku.
Líder Novej demokracie Antonis Samaras uviedol, že škrty by sa mali rozložiť až na 4 roky, teda ich realizácia by mala trvať do konca roka 2016. Líder socialistov Evangelos Venizelos tvrdí, že Grécko by ich mohlo realizovať až do roku 2017. Podľa dohodnutých podmienok Atény musia znížiť rozpočtový deficit z 9,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2011 na 2,1 % HDP v roku 2014.
Ďalším bodom sú výdavky na sociálne programy. Samaras plánuje nájsť v rozpočte balík v hodnote 650 miliónov eur, aby najnižšie dôchodky vrátil na úroveň z roku 2009 a dal podporu poľnohospodárom a mnohodetným rodinám, ktoré najviac postihli škrty. Dodal, že našiel nové škrty, ktoré by kompenzovali tieto výdavky.
Samaras chce tiež predĺžiť podporu v nezamestnanosti na dva roky z jedného, podľa možnosti aj s podporou fondov Európskej únie. Tiež chce, aby sa rozšírila na samostatne zárobkovo činné osoby a majiteľov obchodov, ktorí skrachovali.
Nová demokracia chce na budúci rok znížiť firemnú daň na 15 % z terajších 20 %. Tiež chce postupne v priebehu najbližších troch rokov znižovať daň z pridanej hodnoty (DPH) na 19 % z terajších 23 %. A tiež chce znížiť daň pre najvyššiu príjmovú skupinu na 32 % zo 45 % a stanoviť strop (ako nejaké percento z príjmu) na celkové zdanenie domácnosti. V priebehu dvoch rokov chce okrem toho zvýšiť nezdaniteľnú položku pre jednotlivcov z 5000 eur na 10.000 eur.
Nová demokracia totiž verí, že zrýchlenie ekonomiky pomôže zvýšiť daňové príjmy, čo vykompenzuje zníženie daní.
Nová demokracia aj PASOK chcú posilniť kolektívne dohody a opäť zvýšiť ochranu zamestnancov na prudko sa zmenšujúcom trhu práce. Socialisti chcú zosúladenie zákonníka práce s legislatívou EÚ. Konzervatívci zasa tlačia na ďalšie znižovanie platov v súkromnom sektore.
Podľa podmienok záchranného úveru Grécko musí do roka 2015 znížiť počet zamestnancov vo verejnom sektore o 150.000, predovšetkým tak, že za každých 10 ľudí, ktorí odídu do dôchodku, sa prijme len 1. Minimálne 15.000 zamestnancov dostane výpoveď potom, čo strávia rok ako takzvaná "pracovná rezerva", počas ktorého budú dostávať základný plat. Nová demokracia chce predĺžiť "pobyt" zamestnancov štátnej správy v tejto rezerve až na tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy