Naplnenie stratégie EÚ 2020 by pomohlo modernizácii SR

Bratislava 18. júna (TASR) – Naplnenie cieľov stratégie EÚ 2020 by v prípade Slovenska malo podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča výrazný modernizačný účinok.
"SR by mala vysokú zamestnanosť vo výške 70 %, viac by investovala do vedy, výskumu a inovácií, čo by vytváralo ešte atraktívnejšie prostredie, hlavne pre tie priemyselné odvetvia, ktoré si vyžadujú veľmi kvalitnú pracovnú silu, veľmi solídnu vedeckú podporu a veľmi kvalitnú infraštruktúru," uviedol dnes Šefčovič na konferencii Európa 2020, organizovanej v Bratislave Americkou obchodnou komorou v SR (AmCham) a Zastúpením EK na Slovensku.
Ďalší pokrok musí byť podľa neho spojený so skvalitnením školstva, ktoré by bolo viac prepojené s potrebami trhu práce a  priemyslu. "Verím, že budeme hospodáriť s energiou lepšie, budeme mať vyššiu energetickú efektívnosť a budeme schopní produkovať viac energie z obnoviteľných zdrojov. Toto všetko by malo mať samozrejme veľmi priaznivý dopad na zníženie úrovne chudoby na Slovensku," zdôraznil Šefčovič.
Pre EÚ by podľa neho realizácia tejto dlhodobej stratégie znamenala, že si naďalej zachová postavenie najväčšej ekonomiky na svete, ktorá dnes tvorí vyše štvrtiny svetového HDP. "Náš európsky HDP, ktorý sa blíži k 13 biliónom eur, je stále takmer trikrát väčší ako HDP Číny, je 1,5-krát väčší ako HDP tzv. BRICS krajín dokopy a  stále takmer o 1000 miliárd eur väčší ako v USA," vyčíslil.
Dôležitou súčasťou stratégie 2020 by malo byť posilnenie jednotného trhu. "Je to veľmi dôležitý faktor rastu, pretože len v rokoch 1992 až 2006 sme sa vďaka prehĺbeniu jednotného trhu dostali k rastu vyše 2 % HDP ročne, čo znamenalo 500 eur na jedného európskeho občana. Vytvorilo to takmer 2,75 milióna nových pracovných miest. Konkrétny prínos je evidentný a z tohto dôvodu musíme v ňom pokračovať," avizoval.
Šefčovič verí, že výsledok víkendových parlamentných volieb v Grécku prinesie stabilné euro, ktoré doteraz posilnilo vnútorný obchod o 5 až 15 %. "Vďaka euru sa zvýšili investície do krajín, v ktorých sa platí eurom, o 15 až 35 %, v závislosti od krajiny. Myslím, že tento výsledok sme pocítili veľmi výrazne aj my na Slovensku," argumentoval.
"EÚ však musí evidentne pridať v produktivite práce. Ak sa pozrieme koľko pracujú Američania a koľko Európania, tak v USA v priemere pracujú o 30 % viac a majú o 30 % vyššiu produktivitu práce ako Európania," poznamenal podpredseda EK. Európa tiež podľa neho musí akceptovať fakt, že väčšina ekonomického rastu po roku 2015 sa bude produkovať v tzv. nových ekonomikách.

Súvisiace články

Aktuálne správy